DOMSTOL. Förvaltningsrätten i Stockholm har att ta hand om en begäran om laglighetsprövning av beslutet om syskonförtur. Foto: Ulrica Andersson

Syskonförtur tas upp av domstol

Återinförandet av syskonförtur i Sundbybergs kommunala skolor har fått kritik. Nu vill en kommuninvånare att nämndbeslutet ska prövas av domstol.

  • Publicerad 12:36, 4 jan 2017

Som Vi i Sundbyberg berättat tidigare har M-ledda grundskole- och gymnasienämnden fattat beslut om att återinföra syskonförtur till förskoleklass och första klass i grundskolan. Beslutet har ifrågasatts med hänvisning till att inget ska få gå före närhetsprincipen.

Syskonförturen avskaffades av det tidigare S-ledda styret eftersom de ansåg att rättsläget var för oklart. Förvaltningschefen Svante Tolf skrev i en tjänsteanteckning till nämnden att "barn och elever kan komma att tilldelas skolplats i strid med skollagen".

Nu har en kommuninvånare begärt att en laglighetsprövning ska göras av beslutet. "Jag har all förståelse för att syskonförtur kan vara populärt hos föräldrar. Men jag tycker inte att nämnden ska fatta beslut som strider mot lagstiftningen", skriver han.

Sundbybergs stad måste lämna in ett svar till förvaltningsrätten senast 13 januari.

Enligt Skolverket har kommunala skolor inte rätt att låta syskonförtur stå över närhetsprincipen. Nämndordförande Morgan Lindqvist (M) delar inte Skolverkets tolkning av lagen.

Bestämmelsen om närhetsprincipen syftar mer på oskäliga avstånd, något som inte är ett problem i Sundbyberg där det är så nära till allt. Så har man resonerat även i andra Stockholmskommuner, har han tidigare förklarat.

 

 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Dags igen! Pendeltågstrafiken stängs av

Nyheter Andas in. Andas ut. I maj stänger Trafikverket återigen av pendeltågstrafiken mellan Sundbyberg och Jakobsberg.torsdag 19/4 12:34

Tidsfrist har getts för återvinning

Nyheter Återvinningscentralen blir kvar på Kvarnkullen året ut. Samtidigt letas alternativ till den kritiserade placeringen på Råsta gärde.torsdag 19/4 9:02