Tar hand om maten. Jessica Berg på Ica Rösjöhallen och Anna Lindbäck, medgrundare till Food2change. Foto: Privat

Täbybor med låg inkomst får varor på Ica

Ica Rösjöhallen tröttnade på att slänga mat som enligt datumstämpeln gått ut, men som fortfarande är brukbar. Nu inleder de ett samarbete med en ideell förening där folk med lägre inkomst kan vara med.

Förening Food2change, som startade i Västerås 2016, arbetar för att ta reda på matsvinnet från matbutiker och ser till att maten går till behövande.

– Det är alla som tjänar under 13 000 kronor innan skatt som får maten, det kan vara deltidsanställda, mammalediga, pensionärer, sjukskrivna, alla möjliga, säger Anna Lindbäck, medgrundare till Food2change.

Fjärde butiken i Stockholm

Nu inleder de samarbete med Ica Rösjöhallen i Skarpäng, efter att butiken själv kontaktat föreningen. Det är fjärde butiken i Stockholm.

– Jag såg på Ica Hagsätras Facebooksida att de gör det här och det var därifrån jag fick idén. Det är för att göra något bra av matsvinnet som vi har. Det blir en del, vi rensar fruktdisken varje morgon med varor som ser tråkiga ut, kollar alla våra kylar, säger initiativtagaren Jessica Berg, på Ica Rösjön.

– Till exempel i mejeriet plockar vi bort varor två dagar innan de går ut, så det är fullt brukbart men vi kan inte sälja för fullt pris.

Premiär nästa vecka

På tisdag är det premiär i butiken i Täby, då föreningens medlemmar har möjlighet att hämta mat.

– Man går med i föreningen som hjältemedlem och sedan betalar man en avgift på 500 kronor per halvår, då får man en sms-inbjudan att hämta ut en matkasse varje vecka, säger Anna Lindbäck.

Efter det är hjältemedlemmarna som tackat ja till inbjudan välkomna till Ica Rösjöhallen på en avsatt tid för att hämta en matkasse.

Jessica Berg är glad att samarbetet blivit av.

– Det känns jätte-, jätteroligt. Och det känns väldigt bra i magen att kunna ge till någon som behöver det i stället för att slänga maten, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nu säljer han vinnarbutiken – här är Jaans absolut bästa minnen

Nyheter ✔️Var ligger köttdisken? ✔️Stressad vann storkovan ✔️Räddade julen Efter 14 år väljer Jaan Bekil att sälja sin verksamhet. Nu berättar han om alla oförglömliga minnen från Vallentuna. – En tvåbarnsmamma vann pengar till julklappar.måndag 24/4 11:00

Vallentunas tofusuccé ska hjälpa Stockholm att öka företagandet

Nyheter Johanna Guo som driver framgångsrika Yipin Soya i Vallentuna har valts ut som internationell talang. Nu ska hon hjälpa hela regionen att locka fler företagare. "Det var ett bra val att flytta hit".måndag 24/4 9:53