Tar hand om maten. Jessica Berg på Ica Rösjöhallen och Anna Lindbäck, medgrundare till Food2change. Foto: Privat

Täbybor med låg inkomst får varor på Ica

Ica Rösjöhallen tröttnade på att slänga mat som enligt datumstämpeln gått ut, men som fortfarande är brukbar. Nu inleder de ett samarbete med en ideell förening där folk med lägre inkomst kan vara med.

  • Publicerad 10:59, 20 apr 2017

Förening Food2change, som startade i Västerås 2016, arbetar för att ta reda på matsvinnet från matbutiker och ser till att maten går till behövande.

– Det är alla som tjänar under 13 000 kronor innan skatt som får maten, det kan vara deltidsanställda, mammalediga, pensionärer, sjukskrivna, alla möjliga, säger Anna Lindbäck, medgrundare till Food2change.

Fjärde butiken i Stockholm

Nu inleder de samarbete med Ica Rösjöhallen i Skarpäng, efter att butiken själv kontaktat föreningen. Det är fjärde butiken i Stockholm.

– Jag såg på Ica Hagsätras Facebooksida att de gör det här och det var därifrån jag fick idén. Det är för att göra något bra av matsvinnet som vi har. Det blir en del, vi rensar fruktdisken varje morgon med varor som ser tråkiga ut, kollar alla våra kylar, säger initiativtagaren Jessica Berg, på Ica Rösjön.

– Till exempel i mejeriet plockar vi bort varor två dagar innan de går ut, så det är fullt brukbart men vi kan inte sälja för fullt pris.

Premiär nästa vecka

På tisdag är det premiär i butiken i Täby, då föreningens medlemmar har möjlighet att hämta mat.

– Man går med i föreningen som hjältemedlem och sedan betalar man en avgift på 500 kronor per halvår, då får man en sms-inbjudan att hämta ut en matkasse varje vecka, säger Anna Lindbäck.

Efter det är hjältemedlemmarna som tackat ja till inbjudan välkomna till Ica Rösjöhallen på en avsatt tid för att hämta en matkasse.

Jessica Berg är glad att samarbetet blivit av.

– Det känns jätte-, jätteroligt. Och det känns väldigt bra i magen att kunna ge till någon som behöver det i stället för att slänga maten, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Misstänkt mord i Täby – hittades i skogsdunge

Nyheter "Går inte att avfärda som naturligt dödsfall" Polisen fick ett larm om en avliden person strax innan klockan 15.30 på onsdagen. Det går enligt polisen inte att avfärda som ett naturligt dödsfall.onsdag 25/4 16:23

Danderydsskolorna med cykeltrafik på schemat

Nyheter "Bra att få lära sig skyltar" Att få fler barn att cykla och gå till skolan – det är målet när Enebybergs skola under två veckor fullsatsar på att lära barn om trafikregler. .onsdag 25/4 14:17