Elvira Norbäck ska spela huvudrollen Gabriella i musikalen. "Jag känner mig jätteglad och ärad" Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Täbyelever gör filmsuccé till musikal: "Vrålade av lycka"

Nu börjar repetitionerna inför Täby kommuns årliga tradition. Musikaleleverna på Tibble gymnasium bjuder in till filmsuccén High School Musical.

  • Publicerad 16:39, 16 nov 2017

Musikaleleverna, tillsammans med ansvariga lärare, på Tibble gymnasium sätter årligen upp en musikal på Tibble teater. Nu står det klart att High School Musical blir 2018 års musikal.

– När vi berättade för eleverna att det var just High School Musical som vi ska sätta upp blev de helt crazy. Alla blev jätteglada och vrålade av lycka, säger Micke Littwold, förstelärare för estetiska ämnen samt producent för musikalen.

Elvira Norbäck som ska spela huvudkaraktären Gabriella i musikalen är enig med Micke Littwold.

– Folk började grina, det blev en riktigt stark reaktion. Jag kände "wow". Jag blev liksom helt paff. Musikalen är nostalgi för oss i klassen.

"Gabriella" och "Troy" regisseras av Anna Johansson, teaterlärare och regissör på Tibble gymnasium. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

"Tydlig generationsskillnad"

Micke Littwold blev chockad över hur eleverna tog till sig musikalen.

– Det var en så tydlig generationsskillnad. Jag har förstått det som att High School Musical är jättestort bland 90-talister. High School Musical är som Grease var för oss på 80-talet, och det hade vi lärare inte koll på, säger Micke Littwold.

I veckan började repetitionerna inför musikalen och i skolans teatersal, även kallat bluebox, repeteras det för fullt. Anna Johansson, regissör och teaterlärare på Tibble gymnasium, är på plats och regisserar eleverna. Hon berättar vilka utmaningar de ställs inför.

– Tempot och tajmingen är enormt viktigt i denna musikal. Men en stor utmaning blir också att lyfta fram allvaret. Den kan upplevas som ytlig och komisk, men det är precis som i vårt samhälle. Vi normaliserar, generaliserar och etiketterar folk, säger Anna Johansson.

Här repas det för fullt. Basketbollen kommer ha en central roll i detta nummer. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Med skräckblandad förtjusning

Elvira Norbäck tycker att det ska bli kul att repen nu sätter igång. Och ser optimistiskt på framtiden.

– Jag känner mig jätteglad och ärad över att få spela Gabriella. Jag tror att när man väl står där på scenen kommer det att kännas overkligt. Det är en skräckblandad förtjusning, säger hon.

I skolans danssal repar elever parallellt med repet i teatersalen. Dansläraren och koreografen Malin Stenholm visar några eleverna hur de ska kasta en basketboll mellan sig. I ett annat hörn står ett gäng ungdomar och dansar i en ring.

Det är första repdagen för musikaleleverna på Tibble gymnasium och många fler ska det bli. Musiken sätts på i danssalen och dansläraren Malin Stenholm skriker:

– Nu kör vi!

Foto: Sophie Bordenave Lindborg

High School Musical på Tibble teater kommer att ha premiär den 19 april. Biljetterna kommer att kosta 100 kr för barn och 200 kr för vuxna.

Rep i danssalen. Dansläraren och koreografen Malin Stenholm showar loss inför eleverna. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hur bra koll har du på Norrorts matkarta?

Nyheter Klarar du 10 av 10? En drös med nya matställen har öppnar i Norrort under det senaste året, men hur bra koll har du egentligen på matställen och mer därtill på hemmaplan?fredag 16/3 15:44

Prisad lärare: "Samhället borde ha mer respekt för yrket"

Nyheter Får fint pris för sitt undervisningssätt Henrik Mickos är gymnasieläraren som är doktor i kemi och som vill göra kemin mer verklig för eleverna. Nu har han tilldelats ett lärarpris för sitt sätt att undervisa.fredag 16/3 15:13