Fängelset. Fången är kritisk mot utebliven vård på Täbyanstalten. Foto: Lotten Engbom

Täbyfången kritisk mot utebliven vård: "Tortyrliknande"

En intagen på Täbyanstalten skadade sig och ville träffa läkare. Men besöket dröjde. Nu kräver Justitieombudsmannen svar från Kriminalvården.

  • Publicerad 11:20, 7 feb 2018

En fånge på Täbyanstalten skadade tummen i slutet av oktober förra året när han spelade volleyboll tillsammans med andra intagna i gymnastikhallen på Täbyanstalten.

Han lämnade in en ansökan om att få träffa en läkare, men efter en vecka hade ingenting hänt.

"Efter drygt en vecka till av fruktansvärda smärtor och väntande hittade jag en lapp i min cell där det stod att jag skulle skriva en ny ansökan om att få träffa någon inom sjukvården", skriver fången i en JO-anmälan.

Denna gång bad den intagna om att få träffa sjuksyster, vilket han fick dagen efter. Det konstaterades att handen akut behövde röntgas och där visades det att tummen låg ur sin led.

Fyra dygn av hög smärta

I november opererades fången på Södersjukhuset.

"På grund av den långa väntetiden för läkarbesöket på Täbyanstalten så blev operationen mycket mer komplicerad och risken för permanenta skador ökade avsevärt".

Mannen ska sedan ha haft mycket smärta efter att smärtlindringen tagit slut, men enbart blivit erbjuden Ipren eller Alvedon av läkaren på anstalten. Den intagna ifrågasätter starkt varför han inte blev körd till akuten.

"I fyra dygn låg jag i min cell under tortyrliknande former och hackade tänder och svettades i total panik i hopp om att smärtan skulle gå över. Ska man i Sverige behöva ligga så och plågas efter en operation?"

Händelsen är JO-anmäld och nu kräver Justitieombudsmannen att Kriminalvården yttrar sig över den uteblivna läkartiden och den inställda sjukresan.

Kriminalvården kan inte uttala sig innan de svarat JO.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Därför spärrades Biblioteksgången av i veckan

Nyheter "Initialt kunde vi inte avgöra vad det var inuti" Läsare undrar hur det kom sig att polisen spärrade av Biblioteksgången i Täby centrum under måndagen. Svaret: En förpackning som polisen var tvungen att undersöka.fredag 16/2 11:23

Danderydsvalet 2018: Hur högt tål Djursholm?

Nyheter "Riskerar kulturhistoriska värden" På den tidigare bensinmacksstationen vid Djursholms torg ska man bygga bostäder. Vi ställde den hypotetiska frågan om det är möjligt med ett 10-våningshus till alla partiers företrädare i...fredag 16/2 11:20