Foto: Mostphotos

Täbykvinna fick felaktigt cancerbesked – fick vänta nio dagar på svar

En kvinna från Täby fick besked om att hon hade cancer – ett besked som var felaktigt. Efter det tog det nio dagar innan kvinnan fick besked om att hon egentligen var frisk.

Det är IVO, inspektionen för vård och omsorg, som riktar stark kritik mot en läkare på ett laboratoriemedicinskt centrum i Stockholms län. Läkaren ska inte ha säkerställt att rätt person fick korrekt provsvar vilket medförde att en frisk patient, en kvinna boendes i Täby, felaktigt fick en cancerdiagnos.

I IVO:s redogörelse skriver de även att läkaren ska ha försökt kontakta kvinnan när felet upptäcktes, men misslyckades på grund av att man inte hade patientens korrekta telefonnummer. Därför tog det nio dagar innan kvinnan fick veta att hon inte var cancersjuk.

Förbereddes för operation

Patienten förbereddes även för operation, men när en eftergranskning av kvinnans provresultat gjordes visade sig provet vara normalt. Kvinnan skriver själv att hon drabbades av svår oro och ängslan under tiden.

En internutredning på det laboratoriemedicinska centrumet har gjorts och förväxlingen av provresultat bedömdes vara ett misstag som orsakats av den mänskliga faktorn.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tog sin in i Djursholmsvilla – hotade boende med "tillhygge"

Nyheter "Vi är fortfarande på plats" Strax efter luinchtid under lördagen blev en familj i Djursholm bestulna på sin bil. Gärningspersonerna ska tagit sig in i fastigheten och hotade de boende.lördag 23/9 13:49

Miljövänlig höstfest på söndag

Nyheter Att odla nära och att återanvända är två starka trender. Nu på söndag går det att fynda närodlade grönsaker, fårskinn och loppis, på höstfesten i Brottby.fredag 22/9 17:47