Foto: Mostphotos

Täbykvinna fick felaktigt cancerbesked – fick vänta nio dagar på svar

En kvinna från Täby fick besked om att hon hade cancer – ett besked som var felaktigt. Efter det tog det nio dagar innan kvinnan fick besked om att hon egentligen var frisk.

  • Publicerad 16:39, 28 aug 2017

Det är IVO, inspektionen för vård och omsorg, som riktar stark kritik mot en läkare på ett laboratoriemedicinskt centrum i Stockholms län. Läkaren ska inte ha säkerställt att rätt person fick korrekt provsvar vilket medförde att en frisk patient, en kvinna boendes i Täby, felaktigt fick en cancerdiagnos.

I IVO:s redogörelse skriver de även att läkaren ska ha försökt kontakta kvinnan när felet upptäcktes, men misslyckades på grund av att man inte hade patientens korrekta telefonnummer. Därför tog det nio dagar innan kvinnan fick veta att hon inte var cancersjuk.

Förbereddes för operation

Patienten förbereddes även för operation, men när en eftergranskning av kvinnans provresultat gjordes visade sig provet vara normalt. Kvinnan skriver själv att hon drabbades av svår oro och ängslan under tiden.

En internutredning på det laboratoriemedicinska centrumet har gjorts och förväxlingen av provresultat bedömdes vara ett misstag som orsakats av den mänskliga faktorn.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Polisen stannade buss i Täby efter misshandel

Nyheter Resenär kunde peka ut misstänkta Ett bråk urartade i misshandel på en nattbuss. Polisen stannade bussen i Vallartorp.lördag 25/11 10:18

Djursholmsskolan som hämtar lärdom från Cambridge och Singapore

Nyheter "Viktigt att hålla en internationell standard" Solen skiner och barnen är ute och leker på skolgården. Men ingen svenska hörs – här pratar alla engelska. Biss är Djursholmsskolan som hämtar inspiration från såväl Singapore som Cambridge.fredag 24/11 15:43