Täbyplats imponerar – kan vinna känt arkitektpris

Ullnasjön har länge varit svårtillgänglig, men i samband med att nya området byggdes tog kommunen ett grepp. Nu kan platsen belönas med ett fint pris.

  • Publicerad 17:58, 18 okt 2017

Sienapriset delades ut första gången 1987 och finns till för främja god utemiljö. I år är en av de fyra nominerade till priset en plats i Täby - Strandskogen i Ullna.

En del av juryns motivering lyder:

"Strandskogen Arninge Ullna är en otillgänglig och ekologiskt komplex natur och samtidigt en del av ett stadsutvecklingsprojekt i Täby. Genom ett träffsäkert gestaltningsgrepp blir den svårnådda stranden tillgänglig för allmänheten. Alsumpskogens kvaliteter står i fokus och visar ett nytt förhållningssätt till vad en stadsdelspark kan vara! Gångbryggor av obehandlat trä zick-zackar sig fram i skogen, viker av och erbjuder utsiktsplatser över vattnet".

Hedrad

De tre andra nominerade är Brotorget i Bollnäs samt Flatåsparken och Stenpiren i Göteborg.

Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, är hedrad över att Täby finns med bland de nominerade.

– Jag är väldigt stolt över att det arbetet vi gör i Täby uppmärksammas. Det här var ett naturområde som inte alls var tillgängligt tidigare, samtidigt finns det otroligt spännande kvaliteter där, säger han.

– Jag vill lyfta fram våra tjänstemän som lyckats ta fram den här otillgängliga platsen och lyckats skapa en unik plats. Nu håller jag tummarna för att vi går hela vägen och vinner.

Vinnaren presenteras på Arkitekturgalan den 28 november.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år med gaypodden: "Många tackar för att vi hjälpt dem"

Nyheter Alexandra från Vallentuna: "För få lesbiska som tog plats" Gaypodden har nyss fyllt ett år och vi har snackat med Vallentunabon Alexandra Malmlund som är en av grundarna till podcasten.fredag 23/2 15:05