Insikt. Eleverna på Milstensskolan ska nu få lyssna på flera gästföreläsare. Foto: Rikard Westman

Täbyskola får stipendium för arbete mot främlingsfientlighet

Milstensskolan i Täby vill att eleverna ska ha förståelse för människor med andra bakgrunder och åsikter. Nu har de tagit emot ett stipendium från Lärarstiftelsen.

  • Publicerad 11:52, 14 sep 2017

Personalen på Milstensskolan märkte en utveckling där en del elever hade svårare att lyssna till andras åsikter. Något som exempelvis ledde till att främlingsfientliga åsikter uttrycktes. Då sökte skolan, och fick, ett stipendium på 55 000 kronor.

– Egentligen började det med att vi försökte få eleverna att bli mer öppna för att omvärdera sina åsikter. Vi insåg vår möjlighet att påverka våra ungdomar, att få dem att våga omvärdera när de möts av fler perspektiv, säger läraren Carin Thörnqvist.

– Enligt forskningen räcker det inte med enstaka punktinsatser utan arbetet måste ske kontinuerligt.

"Vi ser hur vindarna blåser"

Genom stipendiet får skolan nu en större budget och därmed en större möjlighet att arbeta med frågorna ännu mer.

– Det är jätteviktigt. Vi ser vad som händer i samhället, hur vindarna blåser. Vi träffar de här ungdomarna varje dag, i en ålder där de inte fastnat i en åsikt. De tar in och vi har möjlighet att påverka nu, säger Carin Thörnqvist.

Pengarna kommer bland annat att användas för att köpa in både fack- och skönlitteratur. Sedan kommer gästföreläsarna Jovan och Dina Rajs (förintelseöverlevare) och journalisten Margit Silberstein och berättar om sina upplevelser.

– Vi läser högt, har diskussioner med ett kritiskt tänkande. Det är det vi är ute efter, att man ska kunna se saker ur olika perspektiv och håll, Carin Thörnqvist.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Därför lyser Cedergrenska tornet rött

Nyheter "Hade nog blivit nedringda om vi tog bort det" Har du också funderat på varför Cedergrenska tornet lyser rött just nu? Enligt verksamhetschefen Monica Thörnqvist har det blivit en tradition.fredag 24/11 12:18

Deras mål: Ena tjejer över hela stan

Nyheter Samlar över 200 tjejer imorgon lördag Umgänge, aktiviteter och ökad samhörighet. Det är poängen med integrationsprojektet Sthlmsystrar, som på lördag samlar 200 tonårstjejer från hela Stockholm.fredag 24/11 12:10