I stället för att köpa in nya plasttallrikar har Åva gymnasium bestämt sig för att byta till porslin. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Täbyskolan bantar bort plasten: "Vi är framtiden"

Åva gymnasiet har siktet inställt på en plastfriare vardag. – Det är viktigt att fler blir miljömedvetna och tar sitt ansvar, säger Anna Östlin, elev.

  • Publicerad 12:12, 20 nov 2017

Plasttallrikarna hade gjort sitt – de var slitna och repiga. När de var dags att köpa nya bestämde man sig på Åva gymnasium att köpa in porslinstallrikar i stället.

– Vi försöker utarbeta plasten på alla möjliga områden. Där det kan ersättas med andra material som är mer miljövänliga gör vi det, säger Jacob Littorin, elev.

LÄS MER: Tar bort plastkassarna i sin matbutik: "Är vi för långt fram i tiden?"

Det är inte bara plasttallrikarna som har bytts ut. Numera är smörknivarna i trä i stället för plast och samma gäller för skärbrädor.

Varför tar ni bort just plast?

– Det är skadligt för miljön och innehåller olja. Och när det finns andra materiel som är fullt lika gångbara, varför inte använda dem, säger Jacob.

Men han påpekar att de inte slänger produkter bara för att de är i plast. De måste också förbrukas innan de byts ut.

"Mår inte bra"

Lena Norén-Melin, miljösamordnare på skolan, har hört sig för men inte hört om någon annan gymnasieskola som arbetar aktivt för att plastbanta.

– Vi ska fortsätta med den här inventeringen, men det här är en ganska lång process för det har varit mycket plast. Men vi mår inte bra av att ha mycket plast omkring oss, säger hon.

Förutom att banta på plastprodukter försöker skolan också minska matsvinnet och källsortera. Den som till exempel har en tom tallrik efter lunchen får en vegoboll som efterrätt. Detta för att uppmuntra elever och personal att slänga mindre mat.

– Det är bättre att ta flera små portioner mat än en stor och slänga, säger Anna.

Hållbarhetsvecka på skolan

Under förra veckan har Åva haft hållbarhetsvecka med föreläsningar om bland annat  miljöhistoria och hur våra vanor påverkar jorden. Moussa Ramazani, elev, berättar att han lärt sig flera nya saker:

– Jag har lärt mig jättemycket om historia, hur man källsorterar och hur man arbetar med återvinning i Sverige.

Han säger att de hemma i Afghanistan bara hade en papperskorg, men på boendet där han bor nu har de fem.

– Så jag har lärt mig att källsortera och panta, säger han.

Anna Östlin har också börjat tänka mer på sina handlingar.

– Jag åker mycket mer kommunalt och om det är fint väder promenerar jag, säger hon.

Jacob Littorin tycker det är bra att man börjar med förändringar i skolan, med unga människor som ska växa upp och bli vuxna

Varför tycker ni det här är viktigt?

– För att vi är framtiden, säger Jacob.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Djursholmsskolans nya knep för eleverna – "det var toppen"

Nyheter "Trodde på mer protester" Dagliga promenader, ja det kommer ingå för alla elever på Elevverket i Djursholm under de kommande två veckorna.måndag 19/3 15:16

Täby skrotar planerna på skyskrapa

Nyheter Upprörda känslor kring jättebygget I lördags hade boende i Storstugan en extrastämma i Tibble teater. En av huvudpunkterna på mötet var planerna på ett 105 våningar högt torn.måndag 19/3 15:11