Målet är att 40 kontrakt ska skrivas innan sista januari 2018. Foto: Mostphotos

Taktiken för att få fler att hyra ut åt nyanlända

Nu ska Täby, Danderyd och Vallentuna locka fler privatpersoner till att hyra ut sina bostäder till nyanlända. Kampanjer och enklare hantering för de som vill hyra ut väntar.

  • Publicerad 11:35, 15 sep 2017

Nu inleder kommunerna Täby, Danderyd, Vallentuna, Vaxholm och Norrtälje ett samarbete för att locka fler privatpersoner till att hyra ut sina bostäder till nyanlända.

– Kommunerna vill tillsammans satsa på nyanländas boendesituation och finna en långsiktig lösning. Länsstyrelsen är med och finansierar projektet, säger Johan Persliden, projektledare.

Får inte vara för dyrt

Han menar att det finns många privatpersoner som kan tänka sig att hyra ut sina bostäder men betonar också att en stor del av problematiken i uthyrningen är finansiering. Många privatpersoner vill göra affär av saken.

– I många fall är hyresnivåerna i våra trakter väldigt höga. Och i många fall är det pengar som lockar privatpersonerna till att hyra ut. Och där blir det såklart ett problem när inte kommunen eller nyanlända kan finansiera för höga kostnader, säger Johan Persliden.

Ett attefallshus på 25 kvadratmeter bör ha en hyra runt 6 500 kronor för att det ska vara rimligt för kommunen och de nyanlända.

– Man ska vara försiktig med att gå ut med pris, man får titta på objekt för objektet. Vi ha gjort upp en modell som vi följer och som baseras utifrån kvadratmeter och standard.

Förmedlingen ska underlättas

En stor del av projektet handlar om att underlätta förmedlingen. Och Johan Persliden ska agera samordnare mellan aktörerna.

– Är det så att privatpersoner vill komma i kontakt då är det jag som sköter det. Jag är den som samtalar med alla olika parter. Man ska inte behöva bli bollad mellan olika instanser, säger Johan Persliden.

Projektet smygstartade redan i våras men i oktober drar kampanjen igång på allvar. Redan nu har fem privatpersoner valt att bli hyresvärdar, målet är att 40 nyanlända ska få plats i en privatbostad innan 31 januari 2018.

– Vi kommer att göra vykortsutskick i oktober och även befinna oss på Vallentunas höstfest, säger Johan Persliden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

63-årig man från Vallentuna hotade sin fru till döden

Nyheter ”Kom hit så ska jag strypa dig” Den 63-årige mannen sade till sin fru att han skulle strypa henne och döda henne. Han tog strypgrepp på hustrun och försökte hindra henne från att ringa polisen. Nu döms mannen till en månads...fredag 15/12 14:06

Nyöppnat: Orientalisk restaurang i Täby med nattöppet

Nyheter ”Tycker att det saknats” Nu har en kolgrillsrestaurang öppnat i Arninge. Tre Täbybröder driver den, och de hoppas kunna locka gäster både på lunch- och kvällstid.fredag 15/12 13:59