Tantpatrullen på Odenplan i onsdags. Foto: Sacharias Källdén

Tantpatrullens kupp ska stärka äldre kvinnor

Såg du också ett gäng tanter i häxkläder på Odenplan i onsdags? Det var gruppen Tantpatrullen som rappade för ett bättre pensionssystem.

  • Publicerad 14:20, 2 nov 2017

Många stannade upp och lyssnade i onsdags eftermiddag när Tantpatrullen rappade ut sitt budskap om att förändra pensionssystemet.

– Vid drägligt väder står vi även vid Mynttorget varje torsdag mellan kvart i tolv och halv ett, säger Vasastadsbon Eva Jalding.

Startade feministgrupp på skolan – möttes av hat

1998 genomfördes en stor pensionsreform som bland annat innebar att i stället för att basera pensionen på de bästa femton arbetsåren så grundas den på hela livsinkomsten. Tantpatrullen bildades i juni 2014.

– Det pensionssystem vi har i dag spottar ur sig fattigpensionärer och missgynnar kvinnor som arbetat deltid och tagit hand om sina barn och anhöriga, säger Marianne Eriksson, och fortsätter:

– Vi var fyra stycken som var och firade en åttioåring. Det var valår och vi var så irriterade på att ingen pratade om pension. PRO hade just kommit med en rapport att hundratusentals pensionärer låg under fattigdomsgränsen och 80 procent var kvinnor, säger Marianne Eriksson.

Här har #metoo flyttat in i klassrummen

Vännerna kom fram till att de inte "bara kunde sitta där och klaga".

– Vi ville påverka partier och gick runt bland valstugor. Vi gick till en second hand-butik och köpte röda mössor för att utmärka oss, säger Marianne Eriksson.

Från början var Tantpatrullen en del av Vänsterpartiet.

– Men organisationen växte och folk tvekade att gå med eftersom vi var partibundna så vi beslutade oss för att bli oberoende, säger Marianne Eriksson.

Anne-May , 78: ”Jag har burit upp männen i mitt liv”

I dag är de 30 aktiva i Stockholm. Efter manifestationen i onsdags gick tanterna till en lokal i Vasastan som de hyrt.

– Vi drack vin och åt pizza. Vi brukar även fira nyår ihop, de flesta av oss är änkor.

Tantpatrullen på Odenplan i onsdags. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Rädda Astoria i uppror mot rivningarna

Nyheter "Ockupation är inte uteslutet" Byggarbetare stoppades på måndagsmorgonen i huvudentrén till Astoriahuset på Östermalm. Rädda Astoria planerar dessutom nya blockader – och utesluter inte ockupation.måndag 22/1 19:00

Nya krav på torg vid Kronobergsparken

Nyheter L fortsätter driva frågan trots ovilja från staden Liberalerna på Kungsholmen vill göra platsen vid polisens garageinfart nedanför Kronobergsparken till ett torg. Trafikkontoret är tveksamma till idén.måndag 22/1 16:31