Nej. Nu tänker Joakim Skotte se till att minska på användandet av plastpåsar.

Tar bort plastkassarna i sin matbutik: "Är vi för långt fram i tiden?"

Joakim Skotte, som driver Ica-butik i Täby, anser att det används på tok för mycket plastkassar. Nu inför han en helt plastpåsfri vecka i butiken.

  • Publicerad 16:48, 12 nov 2017

Joakim Skotte, som driver Ica Nära Alléns i Näsbypark har gjort en del uppmärksammade grejer de senaste åren. I februari förra året ställde han till exempel vindruvorna på hyllan bland kemikalierna.

LÄS MER: Ställde vindruvor i städhyllan

Nu är det dags igen. På måndag inför han plastpåsfritt i butiken, det efter den senaste tidens fokus på vår platsförbrukning.

– Jag försöker göra så mycket rätt som möjligt. Så vårt upplägg blir att prova under en vecka och ta bort alla plastkassar, säger Joakim Skotte.

– Inga fryspåsar och inga fruktpåsar. Det blir istället pappersform på dem.

"Dra mitt strå till stacken"

Inte heller vid kassan kommer det alltså gå att köpa plastkassar. Inte heller pappkassar.

– Huvudgrejen är att det inte är så jätteavgörande att ta en pappkasse istället för plastkasse, ur miljösynpunkt. Vi kommer i stället att ha flergångskassar, i tyg, säger Joakim Skotte.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Flergångskassarna kommer under nästa vecka att ges ut gratis till kunderna.

– För att jag ska dra mitt strå till stacken börjar jag ge ut dem utan att ta betalt, som en liten kick off för plastfria matbutiker, säger Joakim Skotte.

Mängder med påsar

Han har själv märkt av att det går åt stora mängder plastpåsar i butiken.

– Ja, det gör ju det. Sedan är plastkassen bra att ha i sopkorgen. Men jag har fått veta att det används mindre plast till avfallspåsarna än till bärkassarna, säger Joakim Skotte.

Efter den plastfria veckan kommer dock plast- och pappkassarna att få flytta in igen.

– Sen vill vi höra och utvärdera vad våra kunder säger. Är vi för långt fram i tiden eller kan de tänka sig att ha det så här?

– Får vi bort hälften av plastanvändandandet har vi kommit långt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Misstänkt mord i Täby – hittades i skogsdunge

Nyheter "Går inte att avfärda som naturligt dödsfall" Polisen fick ett larm om en avliden person strax innan klockan 15.30 på onsdagen. Det går enligt polisen inte att avfärda som ett naturligt dödsfall.onsdag 25/4 16:23

Danderydsskolorna med cykeltrafik på schemat

Nyheter "Bra att få lära sig skyltar" Att få fler barn att cykla och gå till skolan – det är målet när Enebybergs skola under två veckor fullsatsar på att lära barn om trafikregler. .onsdag 25/4 14:17