Påverka. Leo Lindqvist, Areti Mavrakana och Nellie Lau vill se fler platser för unga i Tullinge. Förra veckan tog de chansen att försöka påverka kommunen. Foto: Frida Wänelöf

Kollektivtrafik. Tullingeborna Kazuo och Pia Yamazaki tar idag bilen till Rågsved för att ta tunnelbanan i stället för att ta pendeltåget från Tullinge om de ska till Stockholm. ”Pendeltåget fungerar sällan som det ska”, säger de.

Förslag. En plats för tjejer. Det vill Nellie Lau att Botkyrka ska prioritera när utvecklingen av centrala Tullinge diskuteras.

Tätt och högt - så vill vi bygga i Tullinge centrum

De kommande åren planeras minst 800 bostäder med tillhörande service och handel i Tullinge. Förra veckan började dialogen med Tullingeborna om hur området ska utvecklas. – Det är förvånansvärt många som vill bygga tätt och högt i centrum, säger projektledare Per-Anders Framgård som också är utvecklingschef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Botkyrka kommun.

  • Publicerad 16:59, 8 jun 2017

Botkyrka kommun vill att Tullinge ska utvecklas till ett stationssamhälle, med fler bostäder, service och handel nära pendeltåget.

Tidigare i år beslutade kommunen att detaljplaneprogrammet för centrala Tullinge ska uppdateras. Det arbetet har nu börjat – i dialog med Tullingeborna.

Fem högstadieelever från Tullinge har ställt stolar i en cirkel i trapphuset upp till Tullinge bibliotek. Där brukar de hänga i brist på andra ställen.

– Jag vill ha en tjejgård. På alla gårdar är det större killar som man är rädd för. Det behövs ett ställe för tjejer så vi inte behöver vara här i biblioteket, säger Nellie Lau.

Idévecka

I lokalen intill pågår Botkyrka kommuns idévecka kring utvecklingen av centrala Tullinge. Väggarna är fulla av post it-lappar med Tullingebornas förslag.

Nellie Lau går in för att lämna sitt förslag till kommunen. Hon överväger länge var i Tullinge den nya tjejgården skulle passa bäst. Bestämmer sig för att placera en träkloss intill thaikiosken i centrum.

Det börjar bli trångt om tomma platser på kartan över framtidens Tullinge. Under veckan har över 200 besökare lämnat sina förslag.

– Vi har öppnat portarna, innan vi satt pennan på pappret, det gör nog att de flesta inser att de kan påverka. Då vill de hjälpa till, säger områdesutvecklare Björn Adelly.

Att det behöver byggas har alla som tyckt till varit överens om, berättar han. Frågan som delat Tullingeborna handlar snarare om huruvida det ska byggas tätt och centralt, eller mer utspritt.

– Uppdraget är att bygga 800 bostäder och än så länge har det inte varit några invändningar. Det är till och med så att många som varit här har velat bygga ännu fler. Det kommer kanske bli vi som får bromsa folk, säger han.

Som en del av utvecklingen av centrala Tullinge hoppas Botkyrka kommun på att trafiken ska ledas om så att vägen genom centrum ska kunna bli en stadsgata. Det skulle möjliggöra för fler bostäder i centrum, menar Björn Adelly.

Vill flytta nya bostäder

Tidigare under veckan var elever från Banslättsskolan på plats, bland annat för att säga sitt om Botkyrkabyggens planer på att bygga upp emot 200 nya hyresrätter vid deras skolgård.

– De föreslog i stället att bygga dem i Tullinge skog och det tyckte planerarna var en bra idé. Där skulle det kunna få plats många bostäder. Vi vill ju helst bygga nära pendeltågsstationen, men skogen är inte så långt därifrån, säger Björn Adelly.

Gemensamt för flera av förslagen som kommit in under idéveckan är önskan om en ny uppgång till pendeltåget. Några har även efterfrågat hotell, fiskrestaurang och företagspark.

Pia Yamazaki, som bott i Tullinge i hela sitt liv med undantag för två år, kommer för att tycka till.

– Ska det förtätas tycker jag att det är viktigast att kollektivtrafiken byggs ut. Pendeltågen har ofta systemfel. Tunnelbana är det som fungerar. Sedan är det viktigt att de inte tar bort all rekreationsyta, säger hon.

Tyck till om fram­tidens Tullinge

Lokalen för dialogen om utvecklingen av centrala Tullinge ligger intill Tullinge bibliotek och har öppet fram till midsommar. Se Botkyrka kommuns hemsida för öppettider.

Vecka 36 är det dags för nästa idévecka. Den som vill delta i workshopsen då kan anmäla sig till tullinge@botkyrka.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.