Lägg ut Görvälns slott till försäljning, tycker Moderaterna. Foto: Linda Gren

Till salu? M vill sälja Görvälns slott

Sälj Görvälns slott! Det föreslår Moderaterna i Järfälla kommun. "Kommunen ska inte vara hotellägare", säger partiets gruppledare Cecilia Löfgreen (M).

  • Publicerad 12:33, 10 mar 2017

Ett nytt hyresavtal har fattats mellan Görvälns slott AB, som hyr slottet för att driva hotell och restaurang, och Järfälla kommun.

Nu vill Moderaterna att slottet säljs.

– Görvälns slott bedriver en fantastisk verksamhet och den lägger vi oss inte i. Men hotellverksamhet är inte en kommunal verksamhet, utan pengarna behövs till sådant som skolor istället, säger Cecilia Löfgreen.

Det nya avtalet innebär en ökning av kostnaden för Järfälla kommun för ägandet av slottet med 1,5 miljoner kronor – totalt 3,3 miljoner enligt Moderaterna om det tidigare underskottet på slottet räknas in.

Det som Järfälla kommun hyr ut är själva slottet med flyglar och fyra villor.

– Det betyder att man behöver förvalta och renovera fastigheten för det verksamheten behöver. Men vi får inte in de hyresintäkter vi behöver och går back 3,3 miljoner kronor om året, säger hon.

"Förlorar makten om vi säljer"

Moderaterna föreslog därför att kommundirektören börjar förbereda en försäljning, i samband med att hyresavtalet går ut 2024.

I veckan fick deras förslag avslag i kommunstyrelsen.

– Jag är inte förvånad övar att Moderaterna är det enda partiet som kommer med förslaget att sälja ut en av kommunens största destinationer och en kulturskatt, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Men man förlorar pengar på slottet varje år?

– Rent avtalsmässigt, om man tittar på kronor och ören, så går man back varje år. Men området är värdefullt för kommunen, för Järfällaborna och för besökare. Ett slott i den här åldern ska vi värna om och förvalta och underhålla, annars rasar det söner. Den makten förlorar vi om vi säljer bort det.

Avtalet med Görväln

Hyran som Görvälns slott AB ska betala höjdes från 1117 kronor till 1300 per kvadratmeter och år. Fastighetsskatten ska hyresgästen betala och ägande och underhåll av kök övergår också till Görvälns slott AB. En kostnadsminskning för kommunen.

Men eftersom Järfälla kommun ska stå för upprustning av Trädgårdsmästarvillan som tillhör slottet ökar kostanden för ägandet med 1,5 miljoner kronor per år. Enligt Moderaterna leder det till en total konstnad på 3,3 miljoner, om tidigare underskott räknas in.

Hyresavtalet med Görväln grundar sig på en förlikning som gjordes mellan kommunen och Görvälns slott AB 2014. Då hade en ekonomisk tvist mellan parterna pågått sedan 2010.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sportlovslediga! Det här kan ni göra på lovet i Järfälla

Nyheter ✔Vattenhinderbana ✔Parasport ✔Serieworkshops Inga planer för sportlovet? Lugn! Det finns gott om saker att hitta på i Järfälla. Vad sägs till exempel om vattenhinderbana, skidåkning, kampsport eller serieworkshop?fredag 23/2 14:42

Björkebyskolan byggs om – ger plats för en till klass

Nyheter "Alla som sökt skolan i första hand kommer få plats" Turerna kring platsbristen på Björkebyskolan har varit många. Att bygga ut skolan genom tillfälliga paviljonger har varit ett förslag – men nu är beslut fattat om att istället bygga om skolan.fredag 23/2 11:40