Dom. Tingsrätten dömde mannen till fängelse. Foto: Leif Oldenburg

Tog pengar från företaget – nu väntar fängelse

Solna tingsrätt dömer en man från Ekerö till fängelse efter att han tagit 3,8 miljoner kronor från det företag han var vd på och använt för privat bruk.

  • Publicerad 11:33, 20 okt 2017

En Ekeröman har dömts till fängelse ett år och två månader för grov oredlighet mot borgenärer.

Solna tingsrätt fann att mannen under 12 månader 2012 och 2013 överfört totalt 3,8 miljoner kronor från det företag han var vd på till sitt eget och sin frus konto. Han använde sedan pengarna för privat bruk och framförallt spelande.

Mannen berättade för tingsrätten att han och hans hustru hade problem och att han mådde mycket dåligt. Han hade ekonomiska problem och började spela i hopp om att vinna pengar som skulle lösa dessa. Han berättade att hans fokus helt låg på att familjen skulle få det bra och att han inte tänkte rationellt.

När han fick årsredovisningar från företaget skrev han på dessa utan att han läste igenom dem, och han lade heller ingen vikt på företagets skatteskuld. Första gången han förstod att företaget var i obestånd var i början av 2014, hävdar mannen. Han nekar därmed till att ha ansvar för brott.

Företagets bokförare hävdar dock att han berättade för mannen att uttagen var för höga för första gången 2010. Mannen har även undertecknat årsredovisningar där det framgår att bolagets skulder översteg tillgångarna. Rätten fastslår därmed att mannen haft uppsåt.

Utöver fängelse har mannen även fått näringsförbud under fem år från beslutet vunnit laga kraft, vilket mannen har motsatt sig.

Domen kan överklagas till Svea hovrätt senast den 2 november.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Eldsjälen tackar för sig med en sista resa

Nyheter En epok närmar sig sitt slut. Snart väntar sista stödresan för Irmgard Kasier och Stödföreningen Sri Lankafaddrar.fredag 19/1 16:17

KRÖNIKA: Vi vill höra din röst om ditt bostadsområde

Krönika En vän till min familj sade när vi träffades strax innan jul. ”Ni borde göra något om den slumrande rivaliteten mellan Ekerö och Färingsö”. Mannen i fråga är själv uppvuxen på just Färingsö och...fredag 19/1 9:39

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter