Bilar står parkerade på cykelfält på Kungsholms strand. Daniel Helldén (MP) förutsätter att de kommer att bli "lappade". Foto: Mikael Andersson / Läsarbild

Tokförvirring kring nya "holländska" cykelbanan

Först blev den hårt kritiserad för att vara en säkerhetsrisk för cyklister. Nu kommer nästa kritik mot det holländska cykelstråket på Kungsholmen – bilisterna parkerar mitt i den nya rödmarkerade cykelfältet. Frågan är vad som egentligen gäller?

  • Publicerad 14:06, 21 nov 2017

I facebook-gruppen "Cykla i Stockholm" har uppmärksamma stockholmare fotograferat och filmat bilar som står parkerade på norra sidan närmast vattnet, där parkeringsplatserna tagits bort. Bilarna står nu mitt i det nya röda rödmålade fältet, vilket cyklisterna upprörs över.

– Jag har blivit uppmärksammad på det här på facebook och förutser att övervakningen ser över det och kommer att göra sitt. Det kostar 1100 kronor i böter att stå där, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Samtidigt finns vägskyltar kvar (se bild) som hävdar stoppförbud, men endast särskilda tider. Enligt Daniel Helldén är det dock inget snack om saken.

– Det är totalförbjudet att stå på en cykelbana och det gäller dygnet runt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Trafikkontoret delar inte den bilden utan menar att trafikborgarrådet är felinformerad. Bilarna får i själva verket parkera på delar av vägen – men bara efter klockan 19.

"Den skyltning som finns är den som gäller, det vill säga bilar får parkera på angivna tider. När sträckan var ett försök under 2015 rådde parkeringsförbud, det ändras dock senare när lösningen gjordes permanent. Här handlar det om en avvägning mellan framkomlighet och vilket behov av parkeringsplatser som finns i området", skriver Ola Eriksson, presskommunikatör på Trafikkontoret i ett mejl.

Tidigare har cykelexperten Linda Kummel kallat hela projektet för en kompromiss och en fara för cyklisterna eftersom de dygnet runt-parkerade bilarna på den södra sidan av gatan kan leda till att dörrar öppnas rakt på cyklister.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Avslöjar: Dolt bygge bakom mystiska smällar

Nyheter Förklaringen till de kraftiga ljuden som skakat om delar av Södermalm Smällarna som hörts och känts på Söder i veckan har förbryllat både boende och polisen. Nu visar det sig att det rör sig om sprängningar inuti Skinnarviksberget.lördag 17/3 8:53

Populär pub på Söder blir av med tillståndet

Nyheter Får inte längre sälja alkohol En av Södermalms populära kvarterskrogar tappar tillståndet att sälja alkohol. Anledning: ekonomin har missköts grovt, och man har smitit från skattenfredag 16/3 17:10