Vasa Real ska byggas ut är planen, men nu riskerar bygget att stoppas. Foto: Pär Hugosson

Träd kan stoppa skola – borgarrådet rasar

Träden på Hälsingegatan vid Vasa real kan stoppa utbyggnaden av skolan efter ett beslut i mark- och miljööverdomstolen. "Det får orimliga konsekvenser" säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

  • Publicerad 16:13, 9 feb 2018

Tanken är att Vasa real ska bli en F-9 skola med plats för 1 320 elever, jämfört med dagens 890. Utbildningsnämnden fattade beslut om genomförande av utbyggnaden i december 2016. Tanken var att skolan skulle vara färdigutbyggd i januari 2020.

Men planerna har överklagats, först av grannar och sedan av Naturskyddsföreningen som menar att träden på Hälsingegatan vid Vasa real utgör en allé som är biotopskyddad. I december kom domen från högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen, som ger föreningen rätt. Något som Mitti var först om att rapportera.

Domen riskerar att stoppa utbyggnaden av skolan alternativt fördröja den.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Domstolen återförvisar nämligen ärendet till Länsstyrelsen som kan ge dispens att fälla träden. Men processen kan ta tid.

– Jag tycker att domen är förvånande och den får orimliga konsekvenser. Den här utbyggnaden är av strategisk betydelse för att barnen i Vasastan ska kunna garanteras en skolplats nära hemmet, säger skolborgarrådet Olle Burell (S) och fortsätter:

– Vi kommer att analysera domen i helgen och Sisab för en dialog med länsstyrelsen. Vi måste komma vidare för barnens skull.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Mer om utbyggnaden

Planen är en ny byggnad i fyra våningar och två källarplan. En lägre del av den befintliga byggnaden ska dessutom byggas på med tre våningsplan. De nya ytorna kommer bland annat att inrymma idrottssal med omklädningsrum och förskola. På taket planeras en "pedagogisk yta", ett uterum, på 600 kvadratmeter. Barnen kommer inte att ha fritt tillträde till ytan, men beroende på hur verksamheten organiseras kan det bli aktuellt att de tillbringar raster där.

Dessutom ska skolan att innehålla en förskola med nio avdelningar och plats för 162 barn.

Matsalen är också tänkt att byggas ut för att tillgodose behovet av matplatser och planen är även att eleverna i Observatorielundens skolas nya högstadium ska äta där.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Östermalmshallen fördyras – igen

Nyheter Bygget nära att slå i miljardtaket Renoveringen av Östermalms saluhall från slutet av 1800-talet har stött på hinder efter hinder. På måndagskvällen beslutade politikerna att skjuta till ytterligare mångmiljonbelopp.tisdag 20/2 10:34

Här är alla stans krogar som får stjärnor

Nyheter Hela listan: Flera nya Stockholmsrestauranger i Guide Michelin Igår fick Sverige – och Stockholm – sin första trestjärniga restaurang i åtråvärda Guide Michelin. Här är alla andra krogar i stan med stjärnor.tisdag 20/2 9:51