Avstängt. Men nu lovar Trafikverket att vägen ska öppna i sommar. Foto: Sofia White

Trafikverket självkritiskt om försenad väg på Solhöjden

Gång på gång har gång- och cykelvägen vid Solhöjden försenats. Nu står det klart att Trafikverket inte haft med en sluttid för projektet i kontraktet.

  • Publicerad 12:17, 4 jan 2018

Med facit i hand hade kanske vi hade kunnat hantera det annorlunda.

Gång- och cykelvägen vid Solhöjden har länge varit avstängd, vilket tvingat Spångabor att ta långa och branta omvägar till och från Spånga station.

En ny väg håller på att byggas, men beskedet om när vägen ska öppna har skjutits upp gång på gång.

Nu bedömer Trafikverket att vägen ska kunna öppna i sommar.

Stod inte i kontraktet

Enligt Eva Nordberg, projektchef på Trafikverket, beror förseningen delvis på att en tidsangivelse för när gång- och cykelvägen på Solhöjden ska öppna inte har funnits med i kontraktet med entreprenören.

– Vi har haft en tidsplan, men inte haft med en sluttidpunkt för gång- och cykelvägen i vårt kontrakt. Det hade vi kunnat göra annorlunda, säger hon.

Knäpptyst om förseningen av nya gångvägen på Solhöjden

Valde bort dyra undersökningar

Trafikverket har i tidigare intervjuer gått ut med att förseningarna beror på den komplicerade bergkvalitén. Enligt Eva Nordberg hade problemen med bergkvalitén, och mängden berg, eventuellt kunnat förutses – men det hade blivit kostsamt.

– Det är alltid en avvägning. Vi kan göra otroligt utförliga undersökningar i förväg som å andra sidan kostar väldigt mycket. Men det finns alltid en risk att vi inte gjort undersökningar tillräckligt tätt ändå så att oplanerade saker dyker upp. Med facit i hand hade kanske vi hade kunnat hantera det annorlunda.

Beskedet: Trafikverket saknar prognos för avstängda vägen på Solhöjden

Sen ändring

Efter att kontraktet med entreprenören skrevs på har Stockholms stad och Trafikverket dessutom ändrat sig om vägens bredd.

– Nu gör vi den så bred vi kan, istället för tre meter blir den fyra meter. Det i kombination med de andra faktorerna jag nämnt har försenat arbetet.

Tiden har skjutits upp flera gånger, hur kan man lita på att det faktiskt blir av nu?

– Som alltid med projekt där det finns osäkerheter kan vi aldrig lova till hundra procent, men vi gör allt vi kan för att den ska bli klar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Härligt! Här händer helgens halabaloo!

Nyheter ✓Simhallsinvigning ✓Skridskoåkning ✓Konstutställning Ta de första simtagen i Åkeshovs simhall, snör på dig grillorna eller gå och se en match. För den som känner för det går det att ha en riktigt aktiv helg i Västerort och Järfälla.fredag 19/1 21:32

Framtidspepp för ensamkommande ungdomar

Nyheter Vuxna mentorer efterlyses I vår drar en ny satsning igång i Hässelby-Vällingby där ensamkommande ungdomar ska få stöd på vägen mot jobb eller plugg av mentorer.fredag 19/1 11:51