VINNARE. Örban – en stad i trä. Så presenterar Folkhem sitt koncept för framtidens Ör centrum. Illustration: Arkitema Architects

Träigt i framtidens centrum

Under måndagseftermiddagen fattade kommunstyrelsen beslut om att Folkhem får bygga det nya Ör centrum – i trä.

  • Publicerad 17:03, 11 sep 2017

Väldigt spännande med ett stort trähusprojekt i Ör.

Ett gemensamt pressmeddelande skickades ut av det grönblåa styret mindre än en halvtimme efter att mötet inleddes. Bolaget Folkhem har vunnit tävlingen om att få bygga det nya Ör centrum.

Totalt handlar det om omkring 210 nya bostäder, vilket inkluderar äldreboende och så kallat mellanboende. "Den största investeringen sedan Ör byggdes på 1960-talet", enligt kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (M).

Lokalerna för kommersiell service omfattar bland annat en ny matbutik.

Folkhem har tidigare byggt trähusen på Hamngatan. Det ger dem trovärdighet även inför detta projekt, enligt de styrande politikerna.

Trä är en miljövänlig resurs och går dessutom snabbt att bygga i, menar de.

– Det är väldigt spännande med ett stort trähusprojekt i Ör. Helt i linje med Sundbybergs mål att bygga en ekologiskt hållbar stad, säger kommunalrådet Stefan Bergström (C) i pressmeddelandet.

Under den detaljplaneprocess som ska komma igång nu, kommer bland annat fördjupade solstudier att göras. Detta för att motverka eventuell skuggning av de bostäder som redan finns i området. Kommunen kommer att prioritera större öppenhet och säkra passager till de andra husen i närområdet.

Oppositionsrådet Jesper Wiklund (V) hoppas att man tänker på att skolgården inte ska skuggas året om.

Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna lyfter frågan om vem som ska driva det kommande äldreboendet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Duvboskolan får vänta ännu längre

Nyheter En utbyggnad av Duvboskolan på Ekbacken utlovades i maj 2016. Först nu sätts detaljplanearbetet igång. – Inflyttning höstterminen 2019 är inte ens en önskedröm, säger Markus Jönsson (S).tisdag 23/1 15:40