Trångboddhet: Fyra år på en soffa får räcka

Många flyktingar från Irak och Syrien flyttar in hos släktingar. Ibland flera i samma rum. Eivlien Dawood har nu bott på sin systers soffa i Fittja i snart fyra år. ”Det är för trångt. Mina barn kan inte bo såhär”, säger hon.

  • Publicerad 11:46, 24 jan 2017

Eivlien Dawood har äntligen återförenats med sin man Kamil, efter sju och ett halvt års väntan. I november flyttade han hit från Bagdad, hem till Eivlien på Krögarvägen i Fittja.

Eller rättare sagt: in i Eivliens systers vardagsrum, där Eivlien har varit inneboende de senaste tre åren. Eivlien visar på den svarta, tresitsiga skinnsoffa, där hon tidigare sov, men som nu har blivit Kamils sovplats.

Själv har hon flyttat över till den lilla, matchande tvåsitssoffan, där hon inte kan ligga rak.

– Det är svårt, fast jag är så kort, skrattar hon.

Flyttade från Småland

Systern Joleet, som har lägenhetskontraktet, bor i ett av de båda sovrummen. I det andra rummet bor Eivliens två vuxna barn Kever och Cathreen, 22 och 26 år gamla.

– Det är trångt för dem. Det blir mycket högt prat därinne på kvällarna, berättar Joleet, som behöver gå upp tidigt på morgnarna till sitt jobb som personlig assistent.

Det var Joleet som föreslog att Eivlien och barnen skulle flytta upp till Botkyrka från den lilla kommunen Habo i Småland, där de bodde under sina första år i Sverige.

– Jag hade just separerat från min man, jag hade plats i lägenheten och längtade efter mina syskonbarn som jag inte hade träffat på länge, berättar Joleet.

Men det var ändå tänkt som en tillfällig lösning.

– Vi behöver hjälp att hitta något större. Min dotter ska börja plugga i höst och hon måste få ett eget rum där hon kan studera. Jag står i bostadskön, men det är svårt eftersom jag inte har en inkomst, säger Eivlien Dawood.

Eivlien vet att hon har det bra jämfört med många andra. Systern lägger inte på något extra på hyran – de delar lika på kostnaderna – och hon slipper osäkra svartkontrakt.

Ockerhyror

Södra Sidan har pratat med nyanlända familjer som får betala 12 000 kronor för att bo hemma hos en släkting. Som tycker det är fel, men som inte vågar klaga.

Dubblad hyra är vanligt. Flera berättar om hur folk tar chansen att bo gratis, eller till och med gå med plus, genom att hyra ut till flera personer som får betala 3 500 kronor per rum.

Många vittnar också om hur slitsamt det är att vara inneboende, att laga mat i någon annans kök, att dela toalett och dusch.

– Jag kan inte ta hem kompisar, inte titta på tv, spela musik eller prata i telefon. Kvinnan jag hyr av går och lägger sig klockan åtta eller nio. Men jag är uppe i flera timmar till och kan bara sitta inne i mitt rum och vara tyst, berättar en man.

Så vad är lösningen?

– Jag vet inte. Alla vill ju flytta till Stockholm. Det är här man har sina kompisar och släktingar. Men man borde kanske sätta stopp. Det finns ju inga bostäder, säger Eivlien Dawood.

Kraftigt ökad trångboddhet

I Alby bor idag nästan 2 000 personer fler än för 15 år sedan – trots att det inte byggts några nya bostäder. Antalet skrivna i Botkyrkabyggens lägenheter har totalt ökat med ca 1 000 personer sedan 2010, trots att man har sålt av 1 300 lägenheter.

Förra året flyttade ca 1 500 personer in i Botkyrka genom så kallad EBO – den lag som ger asylsökande och nyanlända rätt att bo var de vill, ofta hos släktingar. Lagen kritiseras av Botkyrka och många andra kommuner, som anser att den leder till sociala problem, trångboddhet och koncentration av nyanlända på vissa platser.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mögel, knark och bajs - "Vårt hem har blivit ett helvete"

Nyheter I höst kan bygget av ett nytt studentkvarter på taket till punkthusen på Fjärdholmsgränd i Vårberg dra igång. Men de senaste åren har översvämning, mögel, drogförsäljning och personer som bor i...fredag 28/4 13:56

Bredängs unga vill starta nattvandring med pensionärerna

Nyheter Äldre som är rädda för unga som hänger i centrum. Unga som hamnar i destruktiva mönster när positiva förebilder saknas. Det vill föreningen Ung Arena göra något åt.fredag 28/4 13:54

Renoveringen klar - och nu får Tumba centrum ett restaurangtorg

Nyheter Nytt golv, belysning och öppnare centrumytor. Nu går upprustningen av Tumba C mot sitt slut. Och till hösten öppnar en food-court. Fräscht, men in med fler butiker, tycker boende.fredag 28/4 12:06

Tanzanias stjärna gör film i Alby: "Sverige är inget paradis"

Kultur I Alby promenerar Isse Mussa Khamis på gatan som vem som helst. I Tanzania är han en av landets största filmstjärnor. Nu gör han en film som ska slå hål på drömmen om Sverige.fredag 28/4 12:01

Storvretens ambassadörer får fortsätta få unga i jobb

Nyheter Framtiden var oklar för Storvretens ungdomsambassadörer. Nu ger Avux grönt ljus att fortsätta arbetet med att få in unga i jobb och studier.fredag 28/4 11:49

Grannchocken: Villor rivs för lägenheter

Nyheter Små villor på stora tomter. Så ser det fortfarande ut på många håll i Huddinge. Nu utnyttjar allt fler byggherrar möjligheten att köpa, riva och bygga nytt med ett tydligt mål: att maxa byggrätten...torsdag 27/4 18:16

Centrumägaren lovar: vi fixar väktare i Sätra C inom några veckor

Nyheter Egna väktare. Övervakningskameror med direktkoppling till polisen. Fritidslokaler för ungdomarna. Och en ombyggnad för att få bort de trånga gångarna. Så ser ägarens plan ut, för att minska...torsdag 27/4 17:37

Avtalet med staten: Har Huddinge råd med ny spårväg?

Nyheter Det historiska avtalet är undertecknat: en spårväg ska byggas mellan Flemingsberg och Älvsjö. Kommunen har lovat att betala 808 miljoner kronor och att låta bygga 18 500 nya bostäder, bara i...torsdag 27/4 9:01

Lännas nya skola har plats för 608 elever

Nyheter Höstterminen 2018 får Länna sin efterlängtade skola. Nu söker Internationella Engelska skolan alla tillstånd för att få starta en 4-9 skola med plats för 608 elever.måndag 24/4 17:59