Trendigt med traditionellt hantverk

Slit- och slängkulturen svalnar i takt med att det långsiktiga tänkandet ökar. På Gunnes gård har man lärt ut traditionellt hantverk i många år och nu ser man hur intresset för den äkta varan ökar.

  • Publicerad 08:33, 31 jul 2014

– Nej, det är inte en pung som du har, utan en pung som man kan lägga saker i, förklarar en kvinna för sin frågande son som står vid träbordet fyllt av djurskinn och garn. 

De kommande veckorna är det hanverksveckor på Vikingagården Gunnes gård då besökarna har möjlighet att lära sig mer om traditionellt hantverk från just vikingatiden.
– Vi varvar mjukslöjd och hårdslöjd varannan vecka. Nästa vecka är det hårdslöjd och den här veckan har vi mjukslöjd, säger Johan Davidsson, slöjdare och museipedagog.
Växtfärgat garn, fisk- och djurskin, bivax, nål och tråd finns denna vecka på plats för att den som vill ska kunna samla på sig en smula kunskap om dåtidens hantverk. Man kan exempelvis laga sig en liten läderpung eller lära sig nålbindning, vilket är föregångaren till stickning.
– De allra flesta hade nog en grundläggande slöjdkunskap under vikingatiden. Efter att ha tagit hand om gården på dagen satt de runt lägerelden och höll på med olika hantverk. Det var kläder som skulle sys, garn som skulle spinnas och så vidare, säger Johan Davidsson.
Traditionellt hantverk har lärts ut på Gunnes gård i många år och under de tolv år som Johan har arbetat där anser han att det har varit väldigt uppskattat. De senaste åren har intresset till och med ökat.
– 10-åringarna har alltid varit intresserade, men nu har det ökat i åldersgruppen 20-40 år. Lite har det nog att göra med hipsterkulturen som breder ut sig mer och mer. Folk är mer intresserade av äkta varor och även om man inte kan göra det själv väljer många att åka till marknader där det finns mer av den typen av varor, säger Johan Davidsson.
Och visst kan det vara värt att satsa på traditionellt tillverkade saker. Exempelvis en bra träslev kan hålla i upp till 30 år medan en av plast är förbrukad under en betydligt kortare tid.
– Det långsiktiga tänkandet växer, om än långsamt, vilket för mig som är slöjdare är något väldigt positivt.  
Under veckorna 32 och 33 fortsätter gården att ha temat traditionellt hantverk.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Märstabo åtalas för mordförsöket på femtonåringen

Nyheter En artonårig Märstabo åtalas för att ha knivhuggit en femtonårig pojke i Sigma på nyårsdagen med livshotande skador som följd. Han misstänks även för förberedelse till rån drygt en vecka senare och...torsdag 19/4 12:58

Kommunhusbeslutet sköts upp

Politik Ska utredas En och en halv timmes intensiv fullmäktigedebatt resulterade inte i något beslut om kommunhusets framtida placering – Optimus eller Väsby Entré. I stället återremitterades ärendet till...torsdag 19/4 7:10