Trendsporten ska få fler att välja Danderyds gymnasium

Danderyds gymnasium har ansökt om att starta en nationell idrottsutbildning för padel. Målet är att fler ungdomar ska nå nationell eller internationell elitnivå i den framväxande sporten.

  • Publicerad 10:58, 2 feb 2018

Gymnasiet i Danderyd har sedan 2011 haft en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) för fotboll. Snart kan skolan få en motsvarande utbildning för padeltennis.

Detta är ett samarbete med Svenska Padelförbundet och tennis- och padelakademin Good to Great och riktar sig till elever som vill kombinera sin gymnasieutbildning med en elitidrottsutbildning.

– Det är en bra utbildning, och dessutom kommer vi bli först i Sverige med att anordna en nationell idrottsutbildning för padeltennis, säger Jonas Bergdahl Lindqvist, lärare i idrott och fotboll på Danderyds gymnasium.

Skolan har nyligen fått godkänt från Svenska Padelförbundet och senast i september kommer beskedet från Skolverket. Ansökningen gäller att bedriva det nya gymnasieprogrammet i tre år, därefter får skolan ansöka igen.

Sport på frammarsch

Några skillnader gentemot vanlig tennis är att planen är betydligt mindre, att spelarna precis som i squash kan slå bollen mot plexiglasväggar och att racken ser annorlunda ut.

Padelutbildningen kommer ha en kapacitet för 24 elever per termin och kommer vara tillgänglig för de som går naturvetenskaps-, samhällsvetenskaps- eller ekonomiprogrammet.

– NIU-utbildningar kräver speciell schemaanpassning för specialidrott, och vi har sett att söktrycket är störst bland elever på dessa tre program, säger Jonas Bergdahl Lindqvist.

Padel är en sport på frammarsch och det startar allt fler padelcenter i Stockholm, berättar han.

Och nu blir det en elitsatsning på padel i Danderyd?

– Det är vår grundtanke i alla fall, att fler ungdomar ska kunna nå en nationell eller internationell elitnivå i padeltennis, säger Jonas Bergdahl Lindqvist.

Växer. Eleverna på den planerade padelutbildningen kommer även få tillbringa en del tid i gymmet, berättar Jonas Bergdahl Lindqvist, lärare i idrott och fotboll på Danderyds gymnasium. Foto: Robin Högberg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Därför spärrades Biblioteksgången av i veckan

Nyheter "Initialt kunde vi inte avgöra vad det var inuti" Läsare undrar hur det kom sig att polisen spärrade av Biblioteksgången i Täby centrum under måndagen. Svaret: En förpackning som polisen var tvungen att undersöka.fredag 16/2 11:23

Danderydsvalet 2018: Hur högt tål Djursholm?

Nyheter "Riskerar kulturhistoriska värden" På den tidigare bensinmacksstationen vid Djursholms torg ska man bygga bostäder. Vi ställde den hypotetiska frågan om det är möjligt med ett 10-våningshus till alla partiers företrädare i...fredag 16/2 11:20