Entrén mot Stureplan som den enligt förslaget är tänkt att se ut i framtiden. Foto: ADIA

Tung aktör ger nya Stureplanerna grönt ljus

De så kallade Stureplanerna får tummen upp av länsstyrelsen. Myndigheten skriver att rivningarna "kan accepteras från riksintressesynpunkt".

  • Publicerad 16:28, 12 jul 2017

Samrådstiden för Stureplanerna, planerna på att bygga om Sturegallerian, förlängdes tidigare eftersom det kommit så många synpunkter.

Men igår var sista dagen att tycka till. I ett samrådsyttrande skriver länsstyrelsen att man bedömer att planerna inte strider mot de intressen myndigheten ska bevaka. Tidigare har man riktat kritik mot rivningarna.

Efter stora protester – mer tid att tycka till om nya Stureplan

"Synpunkterna har hörsammats, och Länsstyrelsen kan konstatera att förutom att Freys hyrverks huvuddel bevaras kommer Marmorhallarnas innergård sparas i sin helhet. Därtill har planen en ambition att ge Bångska palatset förenklade fasader en äldre dräkt mot Stureplan i form av en tolkning av sekelskiftesarkitekturen. Rivningar av gårdsdelar från förra sekelskiftet kvarstår, men kan accepteras från riksintressesynpunkt" står det i yttrandet.

"Skadar lokala värden"

Vidare menar länsstyrelsen att rivningen av Ostermans bilsalong från 1930-talet och kvarterets byggnader från 1990-talet skadar lokala kulturhistoriska värden men att det är acceptabelt ur riksintressesynpunkt.

SE SKISSERNA: Så blir citys nya hyresrätter och soltrappa

Länsstyrelsen menar dock att staden behöver göra vissa förtydliganden i planen när det gäller miljökvalitetsnormerna för vatten, risk för översvämning, förorenad mark, vattenverksamhet och dagvattenhantering. 

Kommunen behöver även säkerställa att ingen närliggande flygplats påverkas negativt av bygget.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här får Djurgårdsfärjan helt ny terminal

Nyheter SL vill bygga nytt vid Slussen I samband med att Slussen byggs om vill SL bygga en ny färjeterminal för Djurgårdsfärjan och pendelbåtstrafik.måndag 20/11 6:57

Textilarbetarna blev skräddare på Östermalm

Nyheter Ateljén på Strandvägen ger nyanlända jobb De har ingen sömnadsutbildning men har sytt sedan de var barn. Nu jobbar nyanlända skräddare från Syrien i en ny sömnadsateljé på Strandvägen.söndag 19/11 20:55