Samtal. Lisa Palm från Unga feminister pratar med Dan Bengtsson inför valet. Foto: Karin Nilsson

Unga feminister ökar mest i Stockholm

Sedan förra valet har ungdomsförbunden i Stockholm både vunnit och tappat medlemmar – somliga mer än andra. Fi är den stora vinnaren och har ökat med 600 medlemmar på ett år.

  • Publicerad 10:15, 29 aug 2014

Unga feminister hade 300 medlemmar i Storstockholm när de startade 2011. Efter en nylansering förra året har de nu 1100.

– Det är jätteroligt att se. Jag tror att folk söker sig till oss för att de saknar att vissa frågor tas upp i andra ungdomsförbund, framför allt feminism, antirasism, och hbtq-frågor, säger Lisa Palm, en av de sammankallande i UF.

Även om Unga feminister har ökat mest så är det MUF som ligger stabilt kvar som Stockholms största ungdomsförbund med 3425 medlemmar. Att de håller sig i toppen tror distriktsordförande Jessica Rosencrantz beror deras närvaro ute på skolorna och att de har en politik som riktar sig mycket mot ungdomar.

Några det inte går lika bra för är centerpartiets ungdomsförbund, CUF. Med sina 87 medlemmar i Storstockholm är de det minsta ungdomsförbundet i regionen och har dessutom tappat nästan 100 medlemmar sedan årsskiftet.

– Det beror på att vi har en annan inställning än till exempel MUF. Vi vill inte hetsa en massa människor utan politiskt engagemang att gå med. Vi satsar på kvalitet före kvantitet, säger Olivia Erixon, valombudsman för CUF i Storstockholm.

Ett bra basarbete

Men vad säger de här siffrorna om det kommande valresultatet? Inte ett dugg om man ska tro stadsvetare Stig-Björn Ljunggren.

– Fi har gjort bra bas­arbete och har många unga, aktiva, raska personer som jobbar för dem. Men det finns ingen tydlig koppling mellan aktivism och väljare. I slutändan handlar det ändå om hur många röster man får och den här typen av radikal aktivism kan rentav skrämma bort ”vanliga” väljare, säger han.

Stig-Björn Ljunggren är inte förvånad alls över hur siffrorna ser ut. Fi:s ideologi ligger rätt i tiden enligt honom, och så har de ju Gudrun Schyman. Frågan är dock om medlemmarna kommer stanna efter valet. Ofta ser man ett uppsving i samband med valrörelsen som försvinner ganska snart. Piratpartiet under förra EU-valet är ett bra exempel, menar Stig-Björn.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Populära dansbanan på Söder får inget tak

Nyheter Prisförslaget får folk att häpna Dansarna vid Årstaviken vill ha ett nedtagbart tak så att de kan dansa i alla väder. Men stadsdelen säger nej. Orsaken är priset: 300 000 kronor. "Låter otroligt dyrt", säger en dansare.onsdag 18/10 16:30