Abdi Jahar, Ayye, Elmi och Zizo vill ge Hässelby gård ny glöd med hjälp av en musikfestival för ungdomar. Foto: Mikael Andersson

Unga vill starta ny festival i Hässelby

Ungdomar på fritidsgården Lyktan i Hässelby gård söker pengar för att skapa en ny festival som ska stärka områdets identitet och ge glöd åt orten.

  • Publicerad 16:52, 6 sep 2017

Alltså det är ok med ansiktsmålning för yngre, men vi är ju 16 år.

Ungdomarna inspireras av festivaler som Tensta marknad och Gäcda – folkfester som stärker områdens identitet, och som bidrar till att skapa en positiv bild av ett område.

– Vi vill inte att folk ska tro att Hässelby är en dålig plats, eller att Hässelby är en no go-zone. Här finns mycket kärlek, säger Abdi Jahar, 16 år, när vi möter ungdomarna på fritidsgården Lyktan.

– Det finns inget tak mellan ungdomarna här – alla pratar med alla, inflikar Ayye, 16 år.

– Men det behövs lite "fire"! säger Zizo, 16 år.

Ungdomarna har nu skickat in ett medborgarförslag till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, i hopp om att politikerna vill vara med och satsa på en musikfestival för unga.

Trötta på ansiktsmålning

De känner att många av de satsningar som görs riktar sig till yngre barn. Eftersom aktiviteter ofta läggs på dagtid är det också många sommarjobbande, äldre ungdomar som inte kan vara med på de aktiviteterna.

– Alltså det är ok med ansiktsmålning för yngre, men vi är ju 16 år, säger Zizo som gärna ser att festivalen skulle läggas senare på kvällen.

Abdi Jahar håller med.

– På sommaren fastar många unga i Hässelby. Vilket gör att de är uppe senare på kvällen, säger han.

Vill inte störa

Men kanske borde festivalen hållas på en annan plats, än mitt i Hässelby gårds centrum.

– Om någon har haft en dålig dag vill de kanske inte bli störda här i centrum. Festivalen skulle kunna läggas på en fotbollsplats en bit bort, föreslår Elmi, 16 år.

Tanken är att ungdomarna själva ska vara med och planera festivalen – till exempel genom att vara med och planera vilka band som ska spela. De jobbar gärna också under festivalen, samt har med det lokala näringslivet som sponsorer.

– Vi är redo att lägga vår tid på det här. Men vi tar gärna hjälp av någon med erfarenhet i hur man gör som verksamheten Ambassaden, säger ungdomarna.

Abdi Jahar, Elmi, Ayye och Zizo tycker att Hässelby gård behöver en festival för unga. Foto: Mikael Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikpolis rasar mot farliga rondellen

Nyheter Har kämpat för enkel lösning – i åtta år Den före detta trafikpolisen och Kungsholmsbon Kjell Forsström har sedan 2010 kämpat för att göra farliga rondellen vid Lindhagensplan säkrare. Här är hans lösning.fredag 23/2 12:02

Det våras för brutala filmer där kvinnor hämnas på våldtäktsmän

Nöje Allt du behöver veta inför helgens filmspecial Brudar i blod: tjejer på vita duken bara dör, dör och dör, eller hur? Nej då. Inte bara. Filmfestivalen Women in horror premierar nu i helgen kvinnliga skrämselskapare som på brutalast möjliga sätt...fredag 23/2 11:56