Ungas kampanj fick politikerna att säga ja

Fotbollsplanen i Husby var sliten och nedgången. Bättre hade den varit med konstgräs, tyckte organisationen Megafonen.  De skrev ett medborgarförslag och nu blir konstgräset verklighet. - Det känns bra att det går igenom, säger Rami Al-khamisi, i Megafonen.

I juni förra året lämnade de in ett medborgarförslag om att de ville att den nedslitna femmanna planen ”Husbytrean” skulle rustas upp. Planen, som ligger mellan Törnbergsgatan och Nidrosgatan i Husby, hade stora hål i marken, målen saknade fotbollsnät och staketet hade spetsiga trådar som stack ut. Men organisationen nöjde sig inte med bara en upprustning. De ville också ha konstgräs. 
Först mötte de motstånd från stadsdelen när en tjänsteman sade att ”det har alltid varit en grusplan och vi ska inte göra något annat av den”, enligt Rami Al-khamisi, i organisationen Megafonen. Men de gav inte upp. De bestämde träff med tjänstemännen, var med på stadsdelsnämndens möten, betonade att förslaget låg i linje med stadsdelens egna mål, anordnade en stor fotbollsturnering och lyckades dessutom får tidningar att skriva om saken, bland annat Norra Sidan.
Nu har politikerna sagt ja till förslaget. Dessutom vill de rusta upp en plan i Akalla med konstgräs, troligtvis blir det fotbollsplanen vid Nystadsparken. Rami Al-khamisi, i Megafonen, är glad.
– Det är bra att stadsdelen går medborgarnas vilja till mötes, säger han.
Han tycker att fler ska jobba för att få igenom medborgarförslag.
– Det är jättemycket byråkrati och det kan kännas som en evighet, men det är värt det, säger han.
Rami tror att det är viktigt att tänka på att vända sig till rätt instans. Vissa frågor ansvarar stadsdelsförvaltningen för, andra Stockholm stads olika centrala förvaltningar. När det gäller konstgräsplaner ansvarar idrottsförvaltningen i Stockholm stad för konstgräsplanerna för sju till elva spelare, medan stadsdelen ansvarar för planerna med fem spelare. Därför valde Megafonen att rikta in sig på de mindre planerna. De hade också stöd från många barn och ungdomar som ville ha konstgräs på dessa planer.
– Det är viktigt att visa att man är många som vill samma sak, säger Rami Al-khamisi.
Stadsdelsnämnden måste be Stockholm stad om de 0,5 miljoner kronorna som konstgräset kostar, så först 2014 blir konstgräsplanerna troligtvis av. Det är också möjligt att en plan i Kista kan få konstgräs 2015.

Anna Langseth
reporter@norrasidan.se
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.