Framtiden? Illustration av Heliostorget och industribyggnaden på Heliosgatan som föreslås bli Sjöstans kulturhus. Foto: White Arkitekter

Upprop för kulturhus i Sjöstan

En äldre industribyggnad vid Heliostorget kan bli ett levande kulturhus. Nu kämpar kulturutövare och kreativa företag för en gemensam mötesplats i Sjöstan.

  • Publicerad 08:57, 29 jan 2015

När Sjöstans gamla industrikvarter söder om Luma ska göras om och helt nya kvarter ska byggas öppnas möjligheter att inte bara satsa på bostäder utan att också skapa ett unikt kulturhus.

Det menar en stor grupp aktörer med bland annat kreativa företagare, kulturarbetare och skolor i området som alla vill utveckla den gamla industribyggnaden på Heliosgatan 11-13 till en mötesplats för konst, kultur och diskussion.

Bio, fritidsgård, studios

Redan idag samarbetar foto- och filmstudion Delight Studios med Sjöstadens Folketshusförening och sänder operor från New York i huset. Men det finns potential att göra långt mycket mer och fylla hela byggnaden med publika verksamheter och kreativa arbetsplatser, enligt Heliosgruppen som står bakom förslaget.

Det nya kulturhuset skulle bland annat kunna rymma scen, biograf, restaurang och fik, studios, fritidsgård, galleri, kontor, konferenslokaler, affärer och en urban odling.

– Vi tror att det här huset skulle gynna Hammarby sjöstad och hela Stockholm på ett fantastiskt sätt, säger Sandra Olivegren, projektledare för Helios 13.

Samarbete med skolor

Rani Kasapi, kulturchef i Botkyrka kommun och Sjöstadsbo, är också en av initiativtagarna. Hon betonar vikten av husets globala uppkoppling och att lokalt kunna skapa nya möjligheter för kultur, inte minst för barn och ungdomar i stadsdelen.

– Vi har en mängd kulturaktörer i Stockholm som jobbar på en global nivå som skulle kunna göra världen mer tillgänglig genom publika föreställningar men också till exempel kunna bidra med kontakter och kunskaper till de lokala skolorna, säger Rani Kasapi.

Bostäder ett hinder

Men det finns hinder. I det förslag till detaljplan som nu är ute på samråd föreslås delar av fastigheten göras om till bostadshus. Totalt föreslås 39 nya bostadsrätter i huset, något som Heliosgruppen menar sätter käppar i hjulet för tanken med kulturhuset.

De vill att minst två tredjedelar av byggnaden reserveras för öppen verksamhet och arbetsplatser.

Heliosgruppens bedömning är det är fullt möjligt att hyra ut hela fastigheten till kulturella och kreativa näringar till marknadsmässiga hyror.

– Men det är klart att bostadsrätter alltid har ett högre marknadsvärde. Men om alla bostäderna i huset byggs faller stora delar av vår idé. Det är bra att det byggs bostäder men samtidigt ska vi bygga en stad att inte bara bo i utan också leva och utvecklas i, säger Sandra Olivegren.

Fram till den 12 februari tar staden emot synpunkter på de förslag till detaljplaner som tagits fram för området runt Heliosstråket, där industrifastigheten på Heliosgatan ingår.

Heliosgruppen har skickat in sin vision till stadsbyggnadskontoret och kommer fortsätta att ligga på för att kulturhuset ska bli verklighet.

Läs mer: 750 nya bostäder - noll hyresrätter

Lyssna och tyck till

Lördagen den 7 februari presenteras planerna för kulturhuset på Delight Studios, Heliosgatan 13.

Mötet börjar klockan 14 med en presentation. Frågor och mingel fram till klockan 17.

Nytt kulturhus

Kulturhuset föreslås bland annat få:

Publika lokaler med scen, biograf, restaurang, galleri, affärs- och konferenslokaler.

Kommersiella film & fotostudios, produktionslokaler, replokaler mm.

Mötesplatser för konst/kultur/bransch/näringsliv/skola/forskning/miljö.

Arbetsplatser med kontor för kreatörer, kultur- och idéorganisationer, kreativa näringar.

Urban trädgård med odlingslotter.

Initiativtagare är Guido Hildebrand, fotograf & VD Delight Studios, Rani Kasapi, kulturchef Botkyrka Kommun och Sandra Olivegren, projektledare Helios13.

Viktoria Walldin, utvecklare social hållbarhet och Erik Torvén, arkitekt, båda från White Arkitekter anslöt till arbetsgruppen i våras.

I Heliosgruppen finns etablerade kulturaktörer, till exempel Intercult, Selam, Momento Film, Stocktown, CinemAfrica, Andreas Unge Produktion, D1gits, Sirqus Alfons, Nomade, Karin Victorin, SMartSe och Raymond Peroti.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.