Kungsholmens grundskola kan inte ta emot alla förskoleklasser i lokalerna vid Fridhemsplan. Foto: Mikael Andersson

Utbyggda skolan redan för liten – sexåringar tvingas till högstadium

Kungsholmens grundskolas nya lokaler har redan blivit för små. Nu tvingas nya förskoleklasser till andra lokaler. Beskedet upprör föräldrar som tycker att skolan inte berättat om de nya lokalerna.

  • Publicerad 15:30, 30 maj 2017

Förra året invigdes Kungsholmens grundskolas nya lokaler vid Fridhemsplan med pompa och ståt. Men redan nu verkar lokalerna, som ska kunna ta uppåt 1 200 elever, inte räcka till.

Totalt ska skolan ta emot sju förskoleklasser i höst. Men två förskoleklasser, drygt 50 barn, tvingas från och med i höst och två år framåt att gå i andra lokaler, mitt emot St Görans sjukhus. De ska bland annat äta mat och ha gympa på skolans högstadium vid Stadshagen.

1 000 nya elever – så ska Kungsholmen klara STORA elevboomen

Det har upprört flera föräldrar som tycker att skolan inte tydligt informerat om att deras barn ska gå i andra lokaler.

– Vi har gjort valet baserat på föräldraenkäten om att skolan är bra. Vi har gått dit med vår dotter och sagt att det här är din nya skolgård. Så får man det här. Den enda ledtråden att de ska gå i en filial är adressen. De ska ha gympa och äta mat på 7-9-skolan och de ska rekrytera nya pedagoger. Det kändes inte bra, säger en förälder som vill vara anonym men som bytte skola efter beskedet.

Äntligen renoveras skolan på Kungsholmen: "Jättehärligt"

Enligt grundskolechefen Gunnar Wohlin beror det på att elev-prognoserna ”har spräckts”. Lokalerna har tidigare använts när skolan evakuerades under ombyggnationen.

– Det är enormt många barn som kommer till Kungsholmens grundskola. Det här är gamla fritidslokaler som vi har använt förut till förskoleklasser och de har fungerat förträffligt. De kommer utrustas med modern teknik och hålla hög kvalitet, säger han.

Både han och rektorn Elisabeth Ollas Paulsson betonar att barnen fortfarande kommer tillhöra Kungsholmens grundskola och ska flytta tillbaka till huvudbyggnaden om två år.

Hur kan ni säga att ni får plats med klasserna då?

– Därför att då kan vi styra intagen och ta in färre förskoleklasser så de får plats. Den här höga barnkullen kommer att dala, säger Elisabeth Ollas Paulsson.

– Eftersom prognosen sprack så ställdes vi inför den här situationen där vi öppnar upp de här lokalerna tillfälligt för att möta upp alla de som sökt. Förra året var det likadant, då sökte fler elever än prognoserna visat och då öppnade vi en extra klass i Kristineberg. Det är främst på Västra Kungsholmen som det ökar väldigt mycket. Exakt hur många som söker nästa år vet inte förrän de har sökt, säger Gunnar Wohlin.

Fler nyckelstölder från skolor – polisen varnar för inbrottsmetoden

Imorgon ska ett informationsmöte hållas för de inblandade där skolledningen och Gunnar Wohlin kommer närvara för att försöka lugna och informera föräldrarna. Enligt Elisabeth Ollas Paulsson håller de på att rekrytera både förskollärare och lärare till de extra klasserna.

Föräldrar menar att det inte är tydligt att det handlar om andra lokaler i den informationen ni har gått ut med.

– De har fått informationsbrev om att de kommer gå på annan adress. Men de kommer fortfarande att tillhöra Kungsholmens grundskola, säger Elisabeth Ollas Paulsson.

Hur ser du på att sexåringarna ska äta mat och ha andra aktiviteter på högstadieskola?

– För oss är det inga konstigheter. Jag har erfarenhet från F-9-skolor och man äter inte samtidigt. Förskoleklasser äter ofta sist för att de ska få lugn och ro oavsett om det är från stora eller små barn.
 
Kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Klart att det alltid kan bli bättre, det här framkom först när skolvalet gjordes. Hade vi vetat det tidigare så hade vi informerat tidigare. Vi har fått ett uppdrag ifrån vår förvaltning att ta emot fler elever.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Populär krog tvingas lämna Kungsholmen

Nyheter Krögare rasar mot hyreshöjningen Två populära ställen försvinner från Fridhemsgatan. Både butiken Grandpa och restaurangen Sixten & Frans stänger redan om en månad – och lämnar Kungsholmen.torsdag 26/4 20:03

Han gör Sveriges bästa glass

Nyheter Driver två glasställen i Stockholm Årets bästa glassmakare finns i Stockholm. Och vinnaren är....torsdag 26/4 16:40