Småhemlig. Den planerade tunneln nedanför Gullmarsplan. Foto: visionsbild Stockholm stad/Stockholm vatten

Vad är det här för mystiska tunnlar under Söderort?

Hur hemlig kan man göra en tunnel där det ska köra 60 lastbilstransporter per dag? Staden tänker i alla fall försöka.

  • Publicerad 07:00, 14 jul 2017

Som tidningen har berättat tidigare kommer sex arbetstunnlar att byggas till den nya avloppsledningen som ska dras mellan Bromma reningsverk och Sickla reningsverk.

Tre av tunnlarna hamnar i Söderort. Varje dygn kommer 30-140 lastbilar trafikera tunnlarna (det är lite olika belastning på dem) för att hämta ut sprängsten, så de lär höras, men staden tänker göra vad de kan för att de åtminstone inte ska synas. Nu finns de första visionsbilderna över hur tunnelmynningarna kan komma att se ut.

Ska smälta in

Enligt staden ska infarterna i berget smälta in i omgivningen så gott det går. ”Detta görs främst genom att portarna skjuts fram framför mynningen och naturmark anläggs ovanpå porten”, skriver de i en av fem detaljplaner som tagits fram för att göra tunnelbygget möjligt.

En tunnel hamnar i Eolshäll, vid bollplanen där Hägerstens allé går ihop med Eolshällsvägen. Den andra placeras i Liljeholmen, intill en befintlig tunnel vid Södertäljevägen och den tredje byggs nedanför Gullmarsplan, intill Sundsta gård.

Hela avloppsledningen är cirka 1,4 mil lång och kommer att borras och sprängas fram 30-90 meter under jord, cirka 20 meter i veckan. Arbetet ska påbörjas i slutet av 2018 och pågå i tre år.

Tisdag 29 augusti, klockan 18-20, ordnas ett informationsmöte i Hägerstens medborgarhus. Detaljplaner kan också granskas i Tekniska nämndhuset Flemminggatan 4, fram till 2 augusti.

Den planerade tunneln vid Liljeholmen, till vänster i bild. Foto: visionsbild Stockholm stad/Stockholm vatten

Så här mycket trafik blir det

Liljeholmen: transporterna ökar från cirka 30 till som mest 60 per dag. Via rondellen Nybohovsbacken och Södertäljevägen.    

Hägersten: först 30 transporter sedan 140 per dag under ett halvår, därefter 30 per dag igen. Via Personnevägen och Hägerstens allé.

Gullmarsplan: runt 60 transporter per dag. Via Hammarbybacken (vägen), rondellen Skansbron och Sundstabacken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny säsong för populärt fik i Orhem

Nyheter "Fatta att det här är min tolfte säsong!" Bland bullar och böcker i Orhem: på Torpet har sommaren redan kört igång för tolfte säsongen på raken. Och i samma veva har ägaren romandebuterat.tisdag 24/4 17:00