Täby Nyheters reporter Saga Lindqvist tycker att det luktar gammalt papper och äpplen som ruttnat. Vår fotograf Hege Hellström associerar lukten med pappersbruk. Foto: Hege Hellström

Vad är det som luktar skit vid Täby trafikplats?

Du har kanske känt av den, den illaluktande doften vid avfarten från Norrortsleden. Vi bestämde oss för att gå till botten med skitlukten.

  • Publicerad 14:50, 18 sep 2017

När man svänger av från Norrotsleden, mellan Täby Kyrkby och Vallatorp, drabbas man ofta av en doft som inte är allt för trevlig.

"Kan inte ni ta reda på vad det är?" säger en Täbybo jag stöter på.

Jag har ju själv tänkt på det, och när jag frågar runt är det många fler som också känt att det luktar illa.

För att ta reda på vad det egentligen är som stinker börjar jag med att ringa upp Täby kommun.

– Jag vet faktiskt inte säkert, men det kan kanske vara något från Hagbytippen. Sedan vet jag att Käppalaverket har ett utsläpp där någonstans, säger Sören Edfjäll, miljöplanerare på Täby kommun.

"Luktar mer än vanligt"

Han tipsar mig att ringa vidare till Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddmyndighet. Kanske de har svaret?

– Ibland brinner det på Hagbytippen och då brukar det sprida sig i ett väldigt stort område, men annars vet jag inte vad det skulle vara som luktar. Jag känner inte till något om det, säger Malin Lindkvist, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Då blir det i stället Käppala som får bli nästa kontaktperson. Och efter flertalet kontakter med reningsverket närmar vi oss svaret, eller i alla fall en del av ett svar.

Får info om några veckor

"Käppalaförbundet har en anläggning i Karby och vi har märkt av att den luktar mer än vanligt. Vad lukten beror på håller vi på att utreda just nu. Eftersom vi inte vet orsaken till lukten kan vi tyvärr inte säga mer om det i dagsläget.", skriver Käppala i ett mejl till Täby Nyheter.

"Om några veckor vet vi förmodligen vad lukten kan bero på, och då får du gärna återkomma så kan vi förhoppningsvis svara."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Han tar USA till Vallentuna

Nyheter "All den här skiten är till salu" Rolf Hjelm vill ha roligt i livet. Därför driver han en ”amerikansk shop” hemma i Vallentuna. – Det är ingen som tackar en för att man lever ett tråkigt liv, säger han.fredag 20/4 16:50

Här är Täbys mest igenkända politiker

Nyheter "Är det tennisspelaren? Stefan Edberg?" Hur väl känner Täbyborna igen sina lokala politiker? Vi drog ut på stan och gjorde en högst ovetenskaplig men rätt så underhållande och förmodligen något så när rättvisande undersökning.fredag 20/4 16:40