Kyrkoval. Sveriges mest luddiga och anonyma val? Foto: Sacharias Källdén

Valet i Spånga där i princip inget står på spel

Nu har valrörelsen puttrat igång inför kyrkovalet den 17 september. Men om valet blir någon nagelbitare lokalt är svårt att säga – här handlar det mer om nyanser än någon solklar knäckfråga.

När vi tar ett varv i Spånga centrum och frågar förbipasserande om de ska rösta den 17 september är det några tappra själar som säger ja. Många ser också ut som frågetecken, eller så skakar de på huvudet.

– Nej, jag tycker det är konstigt att kyrkovalet fortfarande hänger kvar. Det känns förlegat, säger Andreas Holmberg, 34 år.

Att valet inte är någon superhet raket märks också på valdeltagandet, som i förra valet 2013 låg på 13,6 procent i Spånga-Kista.

Ingen knäckfråga

Och när vi ringer kandidaterna för de två största grupperna, Borgerligt alternativ och Socialdemokraterna, är det svårt att urskilja någon riktig knäckfråga lokalt.

– Meningsskiljaktigheterna mellan grupperna i Spånga-Kista är inte så stora, men gruppernas värdegrund skiljer sig åt, säger Mirja Räihä, Socialdemokraterna, som nämner öppenhet och bra arbetsvillkor för kyrkans anställda som viktiga frågor.

Jimmy Dahllöf, ordförande och gruppledare för Borgerligt alternativ förstår att det kan vara svårt för den oinsatte att se vad som egentligen skiljer grupperna åt på församlingsnivå.

– Det här valet är inte lika snävt som riksdagsvalet. Det är konsten i kyrkopolitiken att hitta det som urskiljer. Kyrkovalet är lite luddigare i formationen, säger Jimmy Dahllöf.

Frågor han betonar som viktiga för Borgerligt alternativ är förvaltningen av kyrkans resurser, samt att de tycker att församlingen bör vara åtskild från partipolitiken.

Han nämner också vikten av att satsa på de unga.

Vill inte alla grupper satsa på unga?

– Det har du helt rätt i, det är en fråga som har en särställning i alla grupper, det vore konstigt annars.

Kandidaterna rekommenderar den som sitter och kliar sig i håret att läsa igenom Spånga-Kistas församlingsblad där grupperna finns representerade.

Regionalt och nationellt är den stora vattendelaren Sverigedemokraternas mobilisering för att ta sig in i kyrkan. Mirja Räihä menar att frågan är viktig lokalt, även om Sverigedemokraterna inte deltar i valet här.

– Även om Sverigedemokraterna inte ställer upp till val i just vår församling, så påverkas vi om de får makt i stiftet och kyrkomötet. Då är vi oerhört påverkade av en högerextrem politik, säger Mirja Räihä

Vem kan rösta i kyrkovalet?

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan, folkbokförda i Sverige och över 16 år. I kyrkovalet 2013 röstade 700 000 medlemmar av cirka 5,2 miljoner röstberättigade på riksnivå, vilket motsvarar 12,8 procent.

Här kan du se vilka nomineringsgrupper du kan rösta på i just ditt område och hitta deras program: https://kandidatvisning.svenskakyrkan.se/

Idag är de två största grupperna i Spånga-Kista församling Borgerligt Alternativ och Socialdemokraterna, med 9 respektive 8 mandat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Föräldrar i Västerort: Så väljer vi lag till våra barn

Nyheter Elitsatsning i BP eller myspys i HSK? Stora draken eller laget mitt i byn? Satsning eller myspys? Vad avgör vilken fotbollsklubb man väljer till sina barn om man bor i Västerort? Vi samlade fotbollsföräldrar från tre olika klubbar för...onsdag 20/9 19:48

Här kan Hässelby få en helt ny stadspark

Nyheter Både S och M positiva Skateboardramp, utegym och ytor att hänga på. Det skulle kunna bli innehållet i Hässelbys nya stadspark som planeras mellan Melongatan och Friherregatan.onsdag 20/9 17:06