De ensamkommande som egentligen ska till Vallentuna skickas nu i stället till den lilla kommunen Sorsele. Foto: Uffe Lindeborg och MostPhotos

Vallentuna skickar ensamkommande till Sorsele

Vallentuna kommun har inga bostäder – men det har utflyttningsorten Sorsele. Från och med första augusti ska ensamkommande som tilldelas Vallentuna i stället skickas till Lappland.

  • Publicerad 13:44, 4 jul 2017

Det var Sorsele kommun som kontaktade några Stockholmskommuner med ett ”paketerbjudande”.

– De har många platser på boenden och behöver en ökande befolkning, Sorsele är en utflyttningskommun. Vi ser det här som en god lösning med tanke på hur bostadssituationen ser ut i Stockholms län, säger Victor Kilén, kommundirektör i Vallentuna kommun.
När färre flyktingar behöver placeras ut kommer Sorsele att ha platser över på sina fyra HVB-hem. Cirka åtta ensamkommande kommer att hänvisas till Sorsele under 2017, och lika många under 2018.

Är det rätt att skeppa iväg ”våra” ungdomar?

– Vi skeppar inte iväg dem, de finns inte i kommunen ännu. Det handlar om att ge dem bättre förutsättningar att integreras, säger Victor Kilén.

De bidrag som Vallentuna får från Migrationsverket för att ta hand om ungdomarna går nu i stället till Sorsele.

– Sorsele är en liten kommun och har ett socialt skyddsnät som är starkt vilket gör att ytterst få ungdomar ”faller mellan stolarna”. På det här sättet kan vi vara trygga med att barnen som blir anvisade till Vallentuna får en bra start i Sverige och det är viktigt för oss, säger Victor Kilén.

När det gäller vuxna flyktingar eller familjer tillåter inte lagen att kommunen skickar dem vidare.

– Vi jobbar dag som natt för att hitta olika lösningar för boende. Prognosen säger att vi kommer att klara av 2017 inom anvisningstiden. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De förtätar Täby: "Vi öppnar upp för låginkomsttagare"

Nyheter Advokaten efter domen: "Extremt häpnadsväckande" Ett enbostadshus bedömdes vara ett tvåbostadshus och stoppades. Men Lars Biertz, som företräder fastighetsutvecklaren, menar att allt handlar om att rika grannar inte vill ha låg- eller...måndag 23/4 17:33

Stopp på tunnelbanans röda linje

Nyheter Var totalstopp i över en timme Från strax efter klockan 16 idag var det stopp på tunnelbanans röda linje mellan Mörby centrum och Tekniska Högskolan.måndag 23/4 16:35