NDERKÄNNS. Både SÖS och Karolinska håller inte måttet och kan inte leverera en säker vård till sina patienter, menar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Foto: Mostphotos

VÅRDLARM: "Ingen säker vård i Stockholm"

Akutmottagningarna på Karolinska och Södersjukhuset kan inte leverera god och säker vård. Det anser Inspektionen för vård om omsorg, Ivo, som underkänner akutmottagningarna.

  • Publicerad 08:07, 5 dec 2017

Patienter som är akut intagna och väntar på en vårdplats får ingen säker vård på SÖS och Karolinska, bedömer Ivo och kräver att Stockholms läns landsting förbättrar sig rejält.

– En av orsakerna är brist på sjuksköterskor, vilket gör att vårdplatser inte kan öppnas, säger Lena Renman, enhetschef på Ivo, till Nyhetsbyrån Siren.

Ivo gjorde en oanmäld tillsyn på de två sjukhusen, och var inte nöjda med vad de såg. På grund av platsbrist fick patienter vårdas på akuten i över ett dygn innan de fick en vårdplats.

Förutom att det var en stökig miljö, att många fick sova i korridorerna, att patienter inte kunde larma personal så fanns det ingen annan mat än mackor att äta. Akuten på SÖS saknar också viktiga läkemedel som kan behövas i en akut situation, rapporterar Ivo.

– Då måste man ge sig ut på jakt på sjukhuset för att hämta läkemedlen, säger Lena Renman. 

Det har också hänt att både sängar och britsar har tagit slut. Båda akutmottagningarna underkänns nu alltså av Ivo.

Tidigare har akuten på Danderyds sjukhus kritiserats på ett liknande sätt.

– Jag har inte överblicken för hela Sverige, men ja, vi har en storstadsproblematik, säger Lena Renman.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Facket larmar om stressade förare

Nyheter Bussförare i Solna blir stressade av att bussen inte står framkörd när turen ska starta. Nu har facket larmat till Arbetsmiljöverket.tisdag 20/3 10:17

Peles magi skapade historia i Solna

Nyheter Tolv personer lyfts fram i ny guidad tur Flera kända och mindre kända personer har skapat historia i Solna. Snart startar en guidad tur i historieskaparnas fotspår där allt från Peles match på Råsunda till hur Gustav III anlade Hagaparken...tisdag 20/3 9:58

Flera bussförändringar väntar i Solna

Nyheter Landstinget föreslår flera förändringar i busstrafiken för 2019. Den nya busslinjen 511 rör om i grytan i Solna.måndag 19/3 10:19