”Varför byggs inte fler hyresrätter?”

Om en månad blir Johanna Saghi, 22 år, hemlös igen. I början av oktober var hon och ett tiotal andra unga och protesterade vid visningen av Sveriges högsta bostadshus som ska byggas i Kista.

120 meter hög, 40 våningar. Den nya skyskrapan som ska byggas intill gallerian i Kista ska erbjuda 203 lägenheter. Alla bostadsrätter.
I Stockholm har andelen hyresrätter minskat kraftigt efter ombildningar. Idag är 51 procent av alla lägenheter i Stockholm hyresrätter. Samtidigt söker 248 000 unga i hela landet egen bostad enligt siffror från hyresgästföreningen.
Johanna Saghi är en av dem. Hon har flyttat runt mellan fem olika adresser de senaste tre åren och bott både som inneboende och haft tillfälliga andrahandskontrakt. Om en månad måste hon flytta ut från sin nuvarande lägenhet som hon hyr i andrahand.
– Jag vet inte vart jag ska ta vägen. Det blir svårt att bygga ett eget liv om man inte ens vet hur länge man får bo på ett ställe, berättar Johanna Sadeghi.
Hon står tillsammans med andra unga i det som ska föreställa ett typiskt kök i de tilltänkta lägenheterna. Två mäklare går runt och visar runt i olika rum och delar ut informationsblad till tjugotalet spekulanter som är här för att se hur lägenheterna ska se ut.
Men Johanna och hennes kompisar är inte här för att köpa. Det är inget som hon eller kompisarna har råd med. De är för att protestera säger hon.
”Vi är här för att protestera mot den bostadspolitik som politikerna i stadshuset driver.”
Det är Basar Gerecci från ungdomsorganisationen Megafonen som slagit på handmegafonen och överröstar mäklarna. De andra ungdomarna vecklar ut en bandroll med orden ”Bostad åt alla”.
En av mäklarna kommer fram och försöka stoppa talet. Han försöker rycka åt sig banderollen och ber dem att lämna visningen.
- Vi har en visning här. Ni stör alla andra, säger Mäklaren Leif Lövhammar som ansvarar för visningen.
– Vilka har råd att köpa de här lägenheterna? Varför bygger ni bara bostadsrätter, frågar Johanna.
– Det här är fel forum att protestera, säger Leif Lövhammar.
Lite längre bort står Reza och Amir, båda 22 år och lyssnar på talet och diskussionen. De jobbar i Kista och funderar på att köpa. Amir kan förstå de protesterandeungdomarnas frustration, berättar han.
– Vi vill egentligen inte köpa. Helst skulle vi vilja hyra. Men som bostadssituationen ser ut i Stockholm är vi tvungna.

fakta  Bostadsbrist
n I Stockholmsregionen saknas 7 000 studentbostäder
n 2011 byggdes endast 151 studentbostäder
n Stockholm har lägst andel hyresrätter i hela Stockholm, 49 procent
n 35 000 hyresrätter i Stockholm har den senaste tioårsperioden omvandlats till bostadsrätter.
n Minst 20 000 bostäder skulle behövas byggas i Stockholm varje år för att täcka behovet.
Källa: Studentbostadsföretagen, Boverket, Statistiska centralbyrån

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.