Enköpingssotaren Ulf Öberg varnar för falska sotare. Foto: Mostphotos

Varning för falska sotare i Enköping

Sotaren Ulf Öberg varnar för oseriösa företag som ringer upp privata fastighetsägare och erbjuder sotning i Enköping.

  • Publicerad 12:50, 10 mar 2017

Under de senaste veckorna har flera fastighetsägare kontaktat sotaren Ulf Öberg, som har varit verksam i Enköping sedan 1995.

Fastighetsägarna har berättat att de blivit uppringda av ett företag som erbjudit sotning – och utgivit sig för att vara Ulf Öberg på uppdrag av kommunen.

– De falska sotarna ljuger och säger att de jobbar med oss eller åt kommunen, säger Ulf Öberg.

Enligt honom verkar det som att de falska sotarna försöker få fastighetsägarna att tro att det handlar om den lagstadgade kontrollen av eldstäder.

Ulf Öberg menar att det kan vara svårt för fastighetsägaren att skilja på det oseriösa företagets tjänster, och de lagstadgade tjänster som de kommunalt upphandlade sotare sköter.

– Riktiga sotare ringer aldrig innan om att de ska komma. Vi informerar genom en lapp i brevlådan, säger Enköpingssotaren.

Ulf Öberg anser att det finns flera risker med att anlita en falsk sotare.

Till exempel saknar de ofta kompetens och utbildning. Det är även vanligt att de tar minst tre-dubbla priset för jobbet.

– Sedan får man ingen brandförsäkring av en falsk sotare, säger Ulf Öberg.

Eftersom att villaägare inte får säga nej till lagstadgad sotning, finns även risken för att behöva betala två gånger för ett jobb.

– Även om det inte är smutsigt måste vi kolla och tar ut en avgift för det, säger Ulf Öberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

"Megasuccé" för bardisk på Orion

Nyheter Pina Colada, palmer och en trubadur. Nyligen hade Orions omvårdnadsboende i Gånsta en pampig invigning för vad de tror är Sveriges första omvårdnadsboende – med egen pub.onsdag 24/1 8:47

Hotade kvinna på Swish

Nyheter Hotade och trakasserade kvinna, bland annat genom Swish. Nu döms Enköpingsbon för en rad brott.tisdag 23/1 15:14