Falsksotare. Varning för falska sotare i Håbo. Foto: Mostphotos

Varning för falska sotare i Håbo kommun

Oseriösa företag ringer upp privata fastighetsägare och erbjuder sotning i Håbo kommun.

  • Publicerad 13:27, 20 mar 2017

Falska sotare ringer runt till fastighetsägare i Håbo kommun och erbjuder sotning.
Sotning de inte får utföra. I Håbo kommun är det skorstensfejarmästare Ulf Öberg AB sotare och också dem som sköter bokningar för sotning.

Enligt sotaren Ulf Öberg verkar det som att de falska sotarna försöker få fastighetsägarna att tro att det handlar om den lagstadgade kontrollen av eldstäder.

Ulf Öberg menar att det kan vara svårt för fastighetsägaren att skilja på det oseriösa företagets tjänster, och de lagstadgade tjänster som de kommunalt upphandlade sotare sköter.

– Riktiga sotare ringer aldrig innan om att de ska komma. Vi informerar genom en lapp i brevlådan, säger Ulf Öberg.

Han anser att det finns flera risker med att anlita en falsk sotare.

Till exempel saknar de ofta kompetens och utbildning. Det är även vanligt att de tar minst tre-dubbla priset för jobbet.

– Sedan får man ingen brandförsäkring av en falsk sotare, säger Ulf Öberg.

Eftersom att villaägare inte får säga nej till lagstadgad sotning, finns även risken för att behöva betala två gånger för ett jobb.

– Även om det inte är smutsigt måste vi kolla och tar ut en avgift för det, säger Ulf Öberg.

Du hittar mer information om vad som gäller vid sotning på Räddningstjänsten Enköping-Håbos hemsida. Klicka på på "privatpersoner" och "sotning" i menyn till vänster på deras hemsida.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Droger, droger och en drogodling

Lördagen blev lugn i Håbo. Om det inte vore för droger i bil och drogodling i bostad skulle blocket ha varit blankt.söndag 22/4 9:26

Drograttylleri, annars lugn fredag i Håbo

Våren kom. Värmen kom. Men – kan man tänka sig – inte den rad av brott som brukar följa. Fast alltid är det någon som ska ut och köra fast de inte borde.lördag 21/4 9:40

Senaste numret

Bålstabladet