En av geten Jessies två killingar njuter av vårsolen. Foto: Kallhälls 4H-gård

Vårtecken: babyboom på Kallhälls 4H-gård

Årets babyboom på Kallhälls 4H-gård är här! Tre killingar och fem lamm har fötts i februari och mars. "Alla mår jättebra", hälsar gårdsföreståndaren Mia Larsson.

  • Publicerad 17:00, 18 mar 2017

Först ut var geten Qrita, som den 25 februari fick en killing. En vecka senare födde hennes kompis Jessie två killingar.

– Alla mår jättebra och är ute i hagen och leker, berättar Mia Larsson.

Och det tog inte stopp där. Den 10 mars födde fåret Krama två små lamm och hennes fårkompis Jenny födde tre lamm den 13 mars. Kvar är nu bara fåret Maja, som ska få sitt första lamm.

– Vill man se riktig fart på dem så är det säkrast att komma hit på morgonen, när de får komma ut. Speciellt killingarna, som bor separat med sina mammor på natten. Det är en upplevelse att se när killingarna får träffa varandra på morgonen, de springer upp och ner för kullen här i hagen, säger Mia Larsson.

"Årets höjdpunkt!"

Senast klockan nio på morgonen är minstingarna ute i hagen, för den som är nyfiken. En chans att se dem är under skärtorsdagen, då gården ordnar äggjakt för alla som vill.

– Man kan se djuren alla tider de är ute, sedan är det begränsat hur mycket man får komma in i stallarna, säger Mia Larsson.

Det är inte bara killingarna och lammen som njuter av tiden just nu. Även personalen på Kallhälls 4H-gård trivs med nykomlingarna.

– Det är ju årets höjdpunkt! Man får riktiga vårkänslor och det är så kul att få se de här små liven. Speciellt för våra barn- och ungdomsgrupper här på gården, att få se ett liv komma till världen och dela den upplevelsen med varandra är väldigt speciellt, säger Mia Larsson.

Lammen och killingarna är kvar på gården till sommaren. Efter det tar de semester och ska därefter säljas.

– Men tack vare att vi föder upp utrotningshotade lantraser är det inga problem att få dem sålda, säger Mia Larsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Äntligen soldyrkare! Nu är uteserveringssäsongen här

Nyheter Här kan du hänga i solen i Västerort Lördag lovar strålande väder och då väcks suget efter utekäk hos många. Nu ploppar äntligen uteserveringarna upp en efter en i Västerort.fredag 20/4 15:37

Hårdare krav pressar kvinnojouren i Järfälla

Nyheter "Vår ekonomiska sitiuation är desperat" Högre kvalitetskrav sätter press på landets kvinnojourer. Järfälla kvinnojour har tvingats dra ner på personal för att ha råd med anpassningarna – samtidigt som verksamhetsstödet har legat stilla på...fredag 20/4 15:22