SPELAR ROLL. Alexander 
Forsback, Vega Drake-Carlsson, Roxanne Carlsson-Norlin, Felix Strömbäck och Nicholas Berggren-Sjöstrand, hänger ofta på Birkagården. Foto: Andreas Enbuske

Vasastans ungdomar får minst i Stockholm

Det satsas minst pengar på Norrmalms unga. Nu efterlyser dem mer att göra i stadsdelen.    – Vi vill ha fler basketplaner, säger Roxanne Carlsson Norlin, som brukar hänga på Birkagården.

Enligt den senaste statistiken från kulturförvaltningen lägger Norrmalm årligen 925 kronor på öppen fritidsverksamhet för varje stadsdelsbo mellan 7 och 19 år. Det är minst i stan. Östermalms ungdomar får näst minst med 1 084 kronor, på Kungsholmen och Söder satsas ytterligare ett par hundralappar mer.
Mest i stan får de unga i Rinkeby-Kista, 2 864 kronor. En förklaring är att staden centralt tilldelar stadsdelarna olika mycket pengar beroende på socioekonomiska faktorer.
Men det är inte hela sanningen. I slutändan är det ändå stadsdelarna som avgör hur pengarna ska fördelas.
– Vi har ansvar för att göra en rimlig avvägning. Vi har haft för lite pengar till funktionshindersidan, så vi har bidragit till det från andra konton, säger Hanna Broberg (M), ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd.
Med öppen fritidsverksamhet menas parklekar, fritidsgårdar och fältassistenter.

”Finns mycket annat”
Hanna Broberg tycker att det finns mycket att göra i stadsdelen utöver de verksamheterna. 
– Det finns ett stort utbud i övrigt. Det finns ett fantastiskt utbud av parker och många föreningar, som scouterna. Och det är nära till teatrar och stan, säger hon.
Hon får medhåll av Torvald Olsson-Sundelin på kulturförvaltningen som menar att utbudet till viss del förklarar den låga pengen.
– I innerstan satsar man lägre, det finns andra möjligheter där, säger han.
 Även om man ser till antalet öppna fritidsverksamheter ligger Norrmalm efter. I dag finns två fritidsgårdar på Norrmalm. Bara Kungsholmen är sämre. Men de har å andra sidan dubbelt så många fältassistenter. Några decennier tillbaka i tiden satsades det betydligt mer på fritidsgårdar i Stockholm, trots att antalet ungdomar har ökat sedan dess.  För 30 år sedan satsades 130 miljoner mer om året än det görs nu. Birkagården är en av två fritidsgårdar som finns kvar inom den öppna verksamheten på Norrmalm. Ungdomarna vi träffar där gillar sin gård.
– Det är skön stämning här, säger Nicholas Berggren Sjöstrand, som är på Birkagården tre gånger i veckan.
 – Man kan göra lite vad man vill här, och det finns avskilda rum,  säger Felix Strömbäck, som bland annat brukar spela tv-spel och jamma.

Inte alltid fullt
Argumentet att Norrmalms unga får mindre för att det finns mer att göra här ger de inte mycket för.
– Nej, det enda som finns här som inte finns utanför stan är internetkaféer och det är ändå dyrt, säger Felix Strömbäck.
Men trots att utbudet är klent jämfört med andra stadsdelar är det inte alltid fullt på Norrmalms fritidsgårdar. Det har varit svårt för stadsdelens ansvariga att ta reda på exakt vad ungdomarna vill göra på fritiden och vad pengarna ska satsas på.
– Men det kan hända att vi ska marknadsföra fritidsgårdarna mer. Men ungdomar är inget enhetligt kollektiv, säger Hanna Broberg(M).
Det relativt lågt besöksantalet har lett till att Birkagården idag får mindre bidrag än för några år sedan. Frågan är om det leder till ett ännu lägre besöksantal. 
– Klart man ska ha en bra basverksamhet, men jag tror inte att alla ungdomar kommer bara för att man har ett glassigt utbud, som värsta dataspelet, säger Hanna Broberg.
Ungdomarna är i alla fall på det klara med vad de vill ha mer av.
– En skejtpark som är byggd av en skejtare, säger Nicholas Berggren Sjöstrand.
– En fotbollsplan som man inte kan boka, säger Alexander Forsback.
– Men inte bara fotbollsplaner, det ska vara olika saker, säger Vega Drake Carlsson.

Fritidsverksamhet på Norrmalm

Öppna fritidsverksamheter på Norrmalm  
(De som är i kommunal regi, upphandlade eller som får ekonomiskt stöd från stadsdelen)
2 fritidsgårdar: Vasastans fritidsgård och Birkagårdens ungdomscafé.
2 parklekar: Vasaparkens parklek och Observatorielundens parklek.
2 fältassistenter.

Öppna fritidsverksamheter, övriga innerstan
Södermalm: 6 fritidsgårdar, 5 parklekar, 4 fältassistenter.
Östermalm: 4 fritidsgårdar, 3 parklekar, 5 fältassistenter.
Kungsholmen: 1 fritidsgård, 2 parklekar, 4 fältassistenter.

SÅ MYCKET FÅR STADSDELARNAS UNGA
Nettokostnad per 
individ 7-19 år 2008:
Norrmalm: 925 kr.
Östermalm: 1 084 kr.
Södermalm: 1 229 kr.
Kungsholmen: 1 311 kr.
Hägersten/Lilje
holmen: 1 913 kr.
Rinkeby/Kista: 2 864 kr.

Nettokostnader, 
i miljoner kronor, för 
öppen ungdomsverk-
samhet i Stockholm:
1981: 230.
1990: 143.
2002: 86.
2005: 93.
2008: 100.
Siffrorna är omräknade till 2008 års penningvärde.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det händer i Söders "hemliga" lokaler

Nyheter ✔Ny restaurang ✔Hälarhärva ✔Nostalgifest Tio tillsynes igenbommade lokaler inom en radie på 200 meter. Följ med in och få svar på frågan: Vad är det egentligen som händer bakom alla nedfällda persienner?måndag 25/9 20:03

BILDER: Så blir nya Spårvägsmuseet

Nyheter Barnens favorit flyttar Klassiska Spårvägsmuseet har lämnat lokalerna på Södermalm. Nu finns skisser på hur museet i Norra Djurgårdsstaden blir.måndag 25/9 18:00