Cykelgaraget vid Odenplan. Foto: Linda Gren

Vem är Odenplans cykelgarage tänkt för?

Odenplans cykelgarage öppnade för 1,5 år sedan, men fortfarande står nästan två av tre platser tomma. Nu ställer sig många frågan: vem byggdes cykelgaraget egentligen för?

  • Publicerad 12:52, 17 feb 2018

Garaget vid Odenplan öppnade i augusti 2016 men har ännu inte riktigt tagit ordentlig skruv. I dagsläget är bara lite drygt en tredjedel, 120 av de 330 ordinarie p-platserna uthyrda.

Förutom detta finns även sex så kallade boxplatser med eluttag för elcyklar. Samtliga p-platser hyrs månadsvis.

Den låga beläggningen beror enligt Christian Rockberger, vd på Stockholm Parkering, på att parkeringsgarage tar tid att etablera.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men är cykelgaraget för dem som cyklar till Odenplan för att sedan ta pendeln till jobbet? Eller vilka riktade sig Stockholm Parkering egentligen till när de byggde cykelgaraget?

– Det är både för dem som cyklar till Odenplan och ska ta tåget därifrån, och för dem som bor längs pendeltågslinjen längre ut, alltså de som först tar pendeln och sedan cyklar sista biten i innerstan, säger Christian Rockberger, vd för Stockholm Parkering.

De flesta som hyr p-plats i garaget i dag bor i närheten av Odenplan.

– Troligtvis är det att dessa personer cyklar till Odenplan och tar pendeln därifrån. Men vi har inte gjort någon undersökning och kan inte svara exakt på deras beteendemönster, säger Christian Rockberger.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Utformningen av garaget har mött kritik, bland annat från Centerpartiet. Hade det även gått att hyra cykelparkering lite mer spontant, och inte bara för månadsuthyrning, hade beläggningen troligen varit högre, menar partiet.

Men Christian Rockberger är inte lika såld på den idén.

– Nackdelen är ju att vi då måste öppna upp garaget även för de som inte hyr plats där, gör att säkerheten minskar. Snarare skulle det kunna vara aktuellt att ersätta en del av de vanliga platserna med boxplatser, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Delibutik på Kungsholmen tvingas stänga

Nyheter Svårt konkurrera med näthandeln – trots eko och närproducerat I fyra år har matbutiken nära Norr Mälarstrand sålt ekologiska och närproducerade livsmedel. Men på söndag bommar butiken igen. "Man måste inse när det inte går längre", säger en av ägarna.fredag 23/3 15:30

Stockholm får införa förbud mot dieselbilar

Nyheter Helldén (MP): "Min förhoppning är att det ska vara klart så snart som möjligt" Miljözoner får införas i Stockholm från 2020 men det skärpta dieselkravet får vänta ytterligare två år. Det står nu klart efter att regeringen i dag lämnat besked i frågan.fredag 23/3 14:21