Dimen Abdulla sätter tillsammans med Bahar Pars och Nanna Blondell upp "PersonaPersonaPersona" på Dramaten i höst. Foto: Sacharias Källdén

”Vem då, Bergman? Vadå, Dramaten? Vad fan är kultur?”

Hon är redan en av landets mest omtalade dramatiker. I år är det 100-årsjubileum för Ingmar Bergman, och hon tar sig an ”Persona”. Vi tog ett snack med Östermalmsbon Dimen Abdulla om vägen hit.

  • Publicerad 18:30, 20 feb 2018

Där blir kultur så avgörande. Den ger plats till världar att andas i.

Berättat för Sacharias Källdén:

"Det känns kul att ta sig an Bergman. Det är ju nästan heligt. ”Persona” gjorde ett sånt stort intryck på mig när jag pluggade så det kändes självklart att det var den vi skulle göra. Jag kan identifiera mig starkt i att gå in och ut i människor sådär, nästan psykotiskt. 

Jag har ingen aning om hur jag kom in på det här med dramatiken och teatern, om du hade sagt till sjuttonåriga Dimen att du kommer sätta upp Bergman på Dramaten hade jag inte fattat vad du pratade om. Vem då, Bergman? Vadå, Dramaten? Vad fan är kultur?

Det finns en oerhörd fixering vid att vara begriplig inom kulturen. Men ibland finns det inte en vilja till förståelse, och jag vill inte heller göra mig begriplig alltid för att bli förstådd. 

Där blir kultur så avgörande. Den ger plats till världar att andas i. För någon är det den enda luftbubblan att andas i, för en annan är det bubblor i champagne.

När jag skrev ”Giraffen” för Radioteatern var jag så arg på klassamhället. Folk är så omedvetna om sina privilegier. Jag kände av den, det fanns en skillnad mellan mig och andra och jag hatade det. Jag kände mig ensam här på Östermalm, men det är här jag bor, jag har också behövt erövra den här platsen, ta den i besittning på mina villkor. Det var bara: ”Step back! Det här är min gata!"

Ålder: 33 år.

Bor: Nybrogatan.

Bakgrund: Debuterade med monologen ”På alla fyra” och valdes ut till Scenkonstbiennalen 2015. Hösten 2015 blev hon Radioteaterns första husdramatiker. Hennes debutpjäs ”Revolution” på Ungscenhöst valdes till scenkonstbiennalen Bibu 2016.

Aktuell: Skriver och regisserar ”PersonaPersonaPersona”, tillsammans med Bahar Pars och Nanna Blondell. Premiär 1 september på Bergmansfestivalen på Dramaten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Han gifte sig i tv – skilde sig direkt

Nyheter Så gick det efter Gift vid första ögonkastet Mats Ingelborn träffade sin ex-fru första gången vid altaret och sa ja inför tv-tittarna. I dag är han skild och har skrivit en bok baserad på sina erfarenheter från programmet "Gift vid första...söndag 18/3 21:40

Avslöjar: Dolt bygge bakom mystiska smällar

Nyheter Förklaringen till de kraftiga ljuden som skakat om delar av Södermalm Smällarna som hörts och känts på Söder i veckan har förbryllat både boende och polisen. Nu visar det sig att det rör sig om sprängningar inuti Skinnarviksberget.lördag 17/3 8:53