Årsrik. Barbro Westerholm, 84, vill stärka de årsrikas tillvaro. Foto: Ulf Hamrin

Veteranen Barbro mötte årsrika i Bålstas Skeppet

”Lever man tillräckligt länge så hinner man mycket.” Med dessa ord inleddes ett arrangemang PRO, SPF och Finska föreningen emellan på Skeppet i Bålsta. Och det var huvudpersonen Barbro Westerholm som stod för dem. Hon är 84 år och siktar på 4 år till i riksdagen.

  • Publicerad 17:19, 17 okt 2017

– När är man gammal? undrade hon vidare och följde upp med en dryg timmes verbalt engagemang för den äldre generationen.

– Vi är inte bara pensionärer. Vi är årsrika: rika på levda år, rika på kunskap, rika på livserfarenhet!

Den stora åhörarskaran tog till sig av tankar och fakta om liv och villkor för de snart 30 procenten svenska medborgare som uppnått 65 års ålder.

– Vem vill vara pensionär? undrade Barbro vidare.

SCB åtog sig att undersöka saken och trodde att den dåliga svarsfrekvensen berodde på att pensionärerna inte klarade av att svara på enkäten. Sanningen visade sig emellertid vara att pensionärerna inte hade vare sig tid eller lust med sådant!

Barbro Westerholm belyste också den svenska ålderismen.

– I Kina och Japan till exempel är den äldre generationen lika med visdom. I Sverige är den mest i vägen… Med det sagt presenterade hon sin lista på åtgärder för att stärka pensionärernas framtida ställning (se faktaruta).

Det var en såväl underhållande som informativ stund som Barbro Westerholm bjöd våra pensionärer (förlåt – årsrika!) på.

Och med tanke på de efterföljande frågorna hade ingen av åhörarna några invändningar. Tvärtom. Man höll med – såväl om det som var bra som om det som bör förändras.

Westerholms lista

Så ska pensionärernas framtid stärkas:

Slå hål på myter och fördomar.

Jämför globalt.

Mer forskning om värdet av livserfarenhet.

Visa förebilder.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fredagens blåljus: 35-åring fyllde protokollet

Två kontroller polis gjorde av personer i Bålsta gav resultat på fredagen.lördag 17/2 10:46

Zalandos lager klart först efter sommaren

Zalando räknar med att nya lagret i Brunna står klart efter sommaren. Hittills är lite mer än 100 personer rekryterade, till ett arbetslag som ska bli omkring 500.lördag 17/2 10:00

Senaste numret

Bålstabladet