Julius Cewers och Maja Segerman har just gått ut nian och hänger ofta på Ålstensgatan på fredag- och lördagskvällar. Foto: Karoline Montero Araya

Videobutiken i Ålsten: "Vi är både butik och uppfostringsanstalt"

Ålstenstorget är självklara hänget för tonåringar längs tolvan. En social knutpunkt men också en plats för fylla och stök. Nu efterfrågar personalen på videobutiken mer uppbackning på helgkvällar.

  • Publicerad 08:00, 17 jun 2017

Magnus Luthman Eriksson, eller Mange som de flesta känner honom som, har jobbat på Videoheat på Ålstensgatan i 17 år. Han tycks kunna namnet på varenda tonåring som kommer in genom dörren. Och de är många. Det är vardagseftermiddag och kidsen kikar förbi för att köpa godis, spela dataspel och träffa kompisar. Videoheat är områdets inofficiella ungdomsgård.

På fredags- och lördagskvällar kan det vara uppåt 50-60 ungdomar som samlas i och utanför butiken, berättar Mange. Ljudnivån är ofta hög, en del spelar musik från bärbara högtalare, andra accelererar sina moppemotorer. Det händer att grannarna klagar.

– Vi är inte bara butik, vi är uppfostringsanstalt och ungdomsgård också, säger Mange.

Tröstar och snackar

I hans jobb ingår förutom att driva affärsverksamhet också att snacka med ungdomar, trösta när någon är ledsen och hålla koll så att det inte blir bråk. För det mesta är det bra stämning och Mange gillar sin roll, men ibland blir det för mycket.

– Det kan bli ganska stökigt med fylla neråt i åldrarna, jag har sett 12-åringar som varit fulla här ute. Det har hänt att jag och mina kollegor kört hem unga som varit onyktra, säger Mange.  

"Vi är inte bara butik, vi är uppfostringsanstalt och ungdomsgård också", säger Magnus Eriksson. Foto: Karoline Montero Araya

Så blev videobutiken Ålstens nya mötesplats för unga

"Skönt med fler ögon"

Föräldravandrare och fältassistenter kommer förbi på fredagar. Men enligt Mange kommer de ofta för tidigt på kvällen och på lördagskvällar finns varken organiserade föräldravandrare eller fältassistenter på plats.

– Det vore skönt med fler ögon på gatan. Ibland känner man att det är svårt att hinna med att både hjälpa kunder och ha koll på vad som händer där ute, säger han.

Fältassistenten Anna Bäck och hennes tre kollegor besöker varje fredagskväll platser i Bromma där ungdomar hänger, däribland Ålstensgatan. På lördagskvällar jobbar de bara om det är något särskilt som inträffar. De har gjort bedömningen att lördagar är lugna, om man ser till området i stort.

– Vi kan inte stå på en plats en hel kväll och vakta, det är inte vår arbetsuppgift. Vi måste se till behovet i hela Bromma. Men om det skulle vara att så att det fanns ett stort behov av vår närvaro på flera platser på lördagskvällar så får vi tänka om, säger Anna Bäck.

Elever på Höglandsskolan: ”Därför blir kaféet som en fritidsgård”

För det mesta är det bra stämning och Magnus Eriksson gillar sin roll, men ibland blir det för mycket. Foto: Karoline Montero Araya

”Stort föräldraansvar”

Cecilia Obermüller (MP) är ordförande i Bromma stadsdelsnämnd. Hon menar att ansvaret för att hålla ordning på Ålstensgatan inte ska vila i videobutikspersonalens händer.

I stadsdelens uppdrag ingår att erbjuda meningsfulla aktiviteter för ungdomar. Man har testat traditionella ungdomsgårdar – men det har inte fungerat.

– Det finns ett stort föräldraansvar, men det kan hända att vi behöver satsa mer på fältassistenter. Vi ser just nu över hela fritids- och ungdomsverksamheten i stadsdelen. Jag tror också på att öppna upp skolorna mer, även på kvällstid, det blir en naturlig samlingspunkt. Vi testar även mobila fritidsverksamheter, säger Cecilia Obermüller.

Snatteritrenden bland Brommas unga fortsätter

En klassisk fritidsgård är inte efterlängtat, snarare tycker ungdomarna att det känns "lite töntigt". Från vänster: Mattias Brobjer, Julius Cewers, Maja Segerman, Noah Ekesiöö och Marc Henriksson Foto: Karoline Montero Araya

"Töntigt med ungdomsgårdar"

Konceptet ungdomsgård funkar inte. Nu vill stadsdelen hitta nya sätt att aktivera kidsen. Och de efterlyser förslag från ungdomarna själva.

I höstas stängde ungdomsgården på Tranebergsängen. Anledningen var att det inte kom tillräckligt många ungdomar dit.

Maja, Noah, Julius, Mattias och Marc har just gått ut nian i Äppelviksskolan och hänger ofta på Ålstensgatan på fredags- och lördagskvällar.

– Det här är en bra mötesplats, säger Maja Segerman.

Varken de eller andra ungdomar vi pratar med önskar sig en fritidsgård i stället. Dels menar de att det skulle vara svårt för personalen på en ny ungdomsgård att bygga upp den typ av förtroende som Magnus och hans kollegor på videobutiken har gjort. Dels tycker de att det verkar det lite töntigt, ”typ som ett dagis, fast för ungdomar”, säger någon.

Nu jobbar stadsdelen för att hitta nya sätt att erbjuda alternativ till att hänga ute.

Alexandra Havik är nytillträdd chef för fritiden i Bromma. Hon har nu sett till att personalen har smartphones – så att de kan
berätta vad som händer och var de är för ungdomarna via Facebook och Instagram.

– Ett stort problem är att det är många som inte vet att vi finns och vad vi gör, säger Alexandra.

Så vad gör ni då?

– Vi har börjat med fritidsledare ute i skolorna för att bygga relationer och lära känna ungdomarna. De finns till exempel i Äppelviksskolan en dag i veckan. I sommar kommer vi att fortsätta med ”rullande fritid”. Vi har en bil som kör runt i området med bollar, pyssel och annat, säger hon.

Nu i sommar kan också ungdomar i Bromma följa med på utflykter, både över dagen till badplatser i närområdet men också på lite längre resor. Det finns planer på att åka till Gotland och till Way out West i Göteborg.

– Vi vill att ungdomarna ska berätta för oss vad de vill göra. De är mer än välkomna att komma med förslag på aktiviteter, säger Alexandra.

Vad vill du göra på fritiden?

Hör av dig med förslag! Sök på Fritiden Bromma på Facebook och Instagram. Eller mejla på fritiden.bromma@stockholm.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Man åtalad för mord på kvinna i Vällingby

"Erkänner att han bragt henne om livet" Det var i februari som en man greps misstänkt för mord på en kvinna – efter att han själv ringt polisen. Nu åtalas mannen.onsdag 25/4 17:20

Flera bilinbrott i Bromma senaste tiden

"Händer nästan varje dag nu" Just nu får polisen in anmälningar om bilinbrott i Bromma nästan varje dag. Främst rör det sig om parkeringar i anslutning till köpcentrum och mataffärer.onsdag 25/4 16:43