El Vecino har det svettigt i ringen mot den polske galningen Stanislaw. Foto: Maja Brand

Vild fest när wrestlingen tog farväl av Göta källare

Efter fyra år är det dags för Sthlm wrestling att lämna Göta källare. Farvälet togs med en vild julgala – "Santa Slaughter II"

  • Publicerad 18:30, 29 dec 2016

Medborgarhuset ska som bekant rustas upp rejält och en av de institutioner som försvinner är nattklubben Göta källare. Den klassiska men slitna lokalen har de senaste åren varit skådeplats för det i Sverige relativt unga fenomenet wrestling eller fribrottning som den svenska termen är.

Sörjer lokalen

Christoffer Sahlgren är mannen som tog wrestlingen till Sverige 2002 och några år senare till Stockholm. Han sörjer att wrestlingen måste lämna lokalen på Söder som varit utmärkt för ändamålet.

– Det känns riktigt tråkigt. Jag tycker att staden har kört över Göta källare. Så det känns vemodigt inför den här sista galan, säger Christoffer Sahlgren.

LÄS ÄVEN Show på blodigt allvar – Sthlm wrestling intar innerstan

Det är en timme till showstart när publiken släpps in. Det är kö utanför, även om Christoffer Sahlgren inte tror att det kommer bli utsålt. Det är vardag vilket brukar dra ner åskådarantalet. Men de som befinner sig på plats är entusiastiska. På den första bänkraden sitter Daniel. Han har inte missat en show på svensk mark sedan 2012. Musiken, som är tung hårdrock, är redan hög i lokalen och Daniel försöker överrösta:

– Jag började kolla på wrestling på TV på 00-talet när det sändes på TV 6. När det kom till Sverige jobbade en polare på en show, så jag gick dit. Sedan var jag fast. Det är en teater som inte liknar någonting annat.

Vad tycker om att det är sista galan här?

– Blandad känsla. Lokalen är sliten med dåliga toaletter och sånt. Samtidigt så är jag väldigt förtjust i ljuset, säger Daniel.

SE FILMEN HÄR:

Den gode Van West kastas in i repen av den onde personlige tränaren "PT" under öppningsfighten av "Santa Slaughter II". Foto: Maja Brand

Daniel, till höger, har inte missat en gala sedan 2012. Foto: Maja Brand

"Dricka öl och spöa upp ondingar"

Det är verkligen ett mäktigt ljusspel som ramar in ringen där fajterna snart ska till att börja. Hårdrocken ökar ytterligare i volym när publiken börjar strömma in. Det är musik- och filmprofilen Orvar Säfström som är kvällens DJ. "Hellion" med 80-talsgruppen WASP drar igång när vi tar oss mot brottarnas omklädningsrum.

LÄS ÄVEN Som upplagt för stjärnsmällar

"The Gods you worship are steel, at the altar of rock 'n' roll you kneel"; sjunger WASP:s Blackie Lawless och sammanfattar därmed känslan i lokalen väl. Många i publiken är killar med långt hår och hårdrockströjor som dricker öl. Fast här är gudarna wrestlers.

En av dem, Van West, står i en smal korridor utanför omklädningsrummen "backstage" och sippar på en öl. Det är en viktig del av hans karaktär, förklarar han.

– Jag gillar att dricka bira och spöa upp ondingar, säger Van West, som är en storväxt man.

Stanislaw håller ett politiskt brandtal som buas ut av publiken. Foto: Maja Brand

Ibland är det fyra brottare i ringen samtidigt när de tävlar i så kallade "tag teams". Foto: Maja Brand

Publiken viktig

Brottarna är i karaktär redan bakom scenen och det är viktigt att de inte fotas tillsammans med sina antagonister, förklarar Christoffer Sahlgren, som förutom att han driver Sthlm Wrestling även skriver den storyline som ligger till grund för showen.

– Det är en slags satir över samtiden där karaktärernas egenskaper som onda, goda eller fega dras till sin spets. Publiken är en viktig komponent. De vet ju att det är teater, men samtidigt ska de dras in i det och uppleva riktiga känslor, säger Christoffer Sahlgren.

När showen startar blir det tydligt att Christoffer har rätt. Under kvällen får uppleva brottare som den onde polacken Stanislaw, den obehaglige stryparen med det passande namnet Strangler och stöddige personlige tränaren "PT". Och samtliga har sina fans och belackare i publiken som kör hejaramsor, skriker smädelser och buar. Ett fantastiskt skådespel som nu ska flytta. Var? Det får vi se.

– Skriv att vi letar efter ny lokal! säger Christoffer Sahlgren.

Halvfullt. Trots att det "bara" var cirka 300 personer på plats var det bra tryck på publiken i Göta Källare. Foto: Maja Brand

Söderkisen Cliff Pettersson riktar en spark mot Make Smooth, en finsk brottare med kärlek till drycken smoothie. Foto: Fotograf Maja Brand

Cliff Pettersson, söderkis och Christer Pettersons okände avkomma. Foto: Fotograf Maja Brand

Merchförsäljningen är populär. På tröjorna och muggarna syns flera av Sthlm wrestlings kända brottare. Foto: Maja Brand

Sthlm wrestlings egen Van West tackar fansen efter segern mot "PT". Foto: Maja Brand

Vad är wrestling?

Wrestling är en slags scenkonst som efterliknar brottning men med skillnaden att underhållningen står i centrum. Brottarna är karaktärer, spelade av skådespelare. De är onda eller goda, och det som utspelar sig i ringen är bestämt på förhand.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.