Ailin Moaf tycker att det är viktigt att kvinnor vågar ta, och får ta, mer plats i det offentliga rummet. Foto: Rouzbeh Djalaie

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan...?

...Ailin Moaf, socionomstuderande och aktiv i Megafonen, Husby?

  • Publicerad 15:30, 8 mar 2012

"Jag skulle vilja att unga tjejer vågar visa sig själva och göra allt de vill. Män tar alltid mer plats, på kaféer, på ungdomsgårdar, i organisationer och i riksdagen. Förrförra året var jag mycket i Rinkeby, då tänkte jag på att det alltid bara var män på ett fik på torget. Jag testade att gå dit för att fika med några tjejkompisar och frågade männen varför det inte var några kvinnor där. Vissa svarade att det var deras ställe, andra sa att kvinnor visst var välkomna. Men många kvinnor vågar inte, det kan kännas obehagligt när det bara är män på ett ställe. Vi fick ju en del negativa reaktioner från män som satt på kaféet som tyckte det var deras ställe.

Det bästa är om vi blir medvetna om problemet, då kan vi lösa det. Tjejer och kvinnor måste våga ta plats men killar och män måste också ta ett steg tillbaka. Det handlar om alltifrån uppfostran till hur man anordnar verksamheter på till exempel ungdomsgårdar. Varför finns det ens särskilda verksamheter för tjejer, gårdarna ska ju vara för alla, alltid? Anställ rätt personal, om en tjej från området jobbar på gården kommer fler tjejer vilja komma dit eftersom de känner henne. Då kommer fler våga komma dit.”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.