Vill bygga ny förskola. Foto: Pi Frisk

Vill bygga helt ny förskola på Danderyds-ön

En förening har ansökt om kommunal borgen för att ta ett lån till en ny förskola på Tranholmen. Beslutet förväntas komma i februari.

  • Publicerad 15:39, 9 jan 2018

Den Ekonomiska Föreningen TF Skolbyggnad har skickat in en ansökan till Danderyds kommun om kommunal borgen för upptagande av lån på 10,1 miljoner kronor. Lånet är avsett att finansiera köp av mark och uppförande av förskola.

– Det är samma utövare som idag driver förskolan vid pråmen - Tranbär. De har ett tillfälligt bygglov så det behövs verkligen, säger Cecilia Von Sydow som är ekonomichef i Danderyds kommun.

Kommunledningskontoret föreslår att beviljande av borgen sker utifrån två alternativ. Båda alternativen innebär ny skolbyggnad om 220 kvm på den privata mark som föreningen i så fall skulle köpa. Antingen behålls nuvarande byggnad som finns på tomten på 50 kvadratmeter, eller så uppförs en ny skolbyggnad och den befintliga byggnaden rivs.

Beslutet om kommunen kommer gå i borgen är ännu inte taget. Om lånet skulle beviljas tar det ett tag för förskolan att stå redo.

– Det tar ju ett par år beroende på vilket storlek på huset man väljer, eller om man ska låta byggnaden som finns på tomten stå kvarka den stå kvar.

Kommunen ser inga risker

Om föreningen skulle beviljas borgen betyder det att kommunen tar upp lån och har pant på fastigheten.

– Det betyder att om de inte skulle kunna betala sitt lån tar kommunen över fastigheten för att garantera att lånet kan lösas in, säger Cecilia Von Sydow.

Det är rätt vanligt att kommunen beviljar lån på detta sätt.

– Vi borgar för kommunala idrottsanläggningar och andra egna bolag i kommunen. Vi ser ingen risk för kommunen att borga för förskolan och vi har ju fastigheten i pant.

Vilka borgensåtaganden som kommunen har finns att hitta i årsredovisningen varje år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Han tar USA till Vallentuna

Nyheter "All den här skiten är till salu" Rolf Hjelm vill ha roligt i livet. Därför driver han en ”amerikansk shop” hemma i Vallentuna. – Det är ingen som tackar en för att man lever ett tråkigt liv, säger han.fredag 20/4 16:50

Här är Täbys mest igenkända politiker

Nyheter "Är det tennisspelaren? Stefan Edberg?" Hur väl känner Täbyborna igen sina lokala politiker? Vi drog ut på stan och gjorde en högst ovetenskaplig men rätt så underhållande och förmodligen något så när rättvisande undersökning.fredag 20/4 16:40