Beslut väntar. Ska Kungsängens äldsta hus rivas eller leva vidare? Foto: Anders Walldén

Villa Skoga kan räddas av köpare

Det har stridits för att Villa Skoga, Kungsängens äldsta hus, inte ska rivas. Nu har huset fått intressenter. Beslutet om husets öde tas inom några veckor.

  • Publicerad 14:18, 18 mar 2017

Upplands-Brohus förslag är att riva Villa Skoga och att istället uppföra ett 14-våningshus. Men nu har potentiella köpare trätt fram.

– Det känns jätteroligt att det finns ett intresse. Vi är öppna för att lägga in det i vågskålen och se möjligheterna, säger Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vad huset i så fall kan komma att användas till om det säljs kan Camilla Janson inte svara på i dagsläget.

– De som är intresserade ska få en rimlig chans. Vi har bett dem att inkomma med sina förslag, och innan månadens slut ska vi ta ett beslut, säger hon.

I höstas utförde Länsstyrelsen en kulturhistorisk dokumentation och värdering av huset på uppdrag av Upplands-Bro kommun. Rapporten sammanställdes i oktober 2016 och var tänkt att tjäna som underlag inför framtida politiska prioriteringar.

I dokumentationen står skrivet att ”Villa Skoga har genom åren fått en stor betydelse för ortens historiska identitet, i nivå med hembygdsgården och kyrkan”. Huset konstateras vara ett påkostat och relativt välbevarat hus från 1926, men en del renovering kan behövas.

Villa Skoga

Byggdes 1926 av Oscar Sjölander, lärare, kantor och riksdagsma

Blev pojkhem efter hans bortgång.

Sedan 1983 har ABF haft kurser i huset.

I två år har stora delar stått tomma.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kon sprang bort och kommer aldrig hem igen

En ko av rasen Highland cattle har varit på rymmen i över en och en halv månad. Tyvärr fick historien inget lyckligt slut.måndag 22/1 13:40

Senaste numret

Bålstabladet