Vincent Theiler, 13, kom på idén att fixa en skejtpark. Foto: Ylva Bergman/Privat

Vincent, 13, är hjärnan bakom stans nya skejtpark

Vincent Theiler, 13, från Älvsjö skrev till stadsdelen med önskemål om en skejtpark. Det var för tre år sen – nu byggs parken.

  • Publicerad 10:05, 21 apr 2017

Mitt i Älvsjö centrum, på grönområdet mellan pendeltågspåret och Götalands­vägen, ska det byggas en helt ny skejtpark, som också kommer funka för kickbikes. Planen är att bygga så kallade bowls, som urgröpningar i marken, där man kan åka både bräda och sparkcykel. Det blir också bänkar att sitta på och cykelställ och nya planteringar.

Allt tack vare Älvsjöbon Vincent Theiler. Han skickade in ett medborgarförslag till stadsdelen, då var han 11 år gammal.  

– Jag skrev att jag ville ha en skejtpark närmare där jag bor. Nu får jag åka rätt långt för att skejta. Vi brukar åka till Lugnet i Västertorp, säger Vincent.

Tog tre år

Det skulle ta nästan tre år innan staden kunde bestämma sig för om det var möjligt. Och svaret blev ja.

Vad tycker du om att det nu håller på att bli verklighet?

– Det är nice! Det visar att man kan göra sin röst hörd i samhället, att det går att få igenom saker.

Platsen är också okej, tycker han.

– Jag tror det blir bra. Och det är jättenära där jag bor i Solberga, så det tar ungefär fem minuter att skejta dit. Vi kommer säkert att åka mer, sen när parken är klar.

LÄS ÄVEN: Världens bästa skejtpark? Snart i Gubbängen

Vincent har fått vara med och bestämma hur parken ska se ut. En av sakerna han önskat är att det ska finnas pooler att åka i.

– Nu kommer det förmodligen att bli så och det är jättebra.

Skejtparken blir ett bra tillskott i Älvsjö, tycker Eva Wretling, parkintendent på Älvsjö stadsdelsförvaltning.

– Vi har lekplatser och fotbollsplaner men om man inte är intresserad av fotboll då finns det inte så mycket mer att välja på. Därför tycker vi att det här en bra idé, säger hon.

En trygg plats

En ny, upplyst samlingsplats för barn och unga, där det finns saker att göra, är också ett sätt att bidra till gemenskap och trygghet i området, menar hon.

– Det är bättre än att det bara är ett grönområde som ingen använder och som skapar otrygghet.

LÄS ÄVEN: Nya satsningen på tjejer fick fler att våga sig till skejtparken

Staden har kontakt med skateboardorganisationen Sthlm Sub surfers, som troligen kommer att hjälpa till vid invigningen och lära ut hur man åker skateboard till de som är intresserade.

Eventuellt anläggs också ett utegym i andra halvan av parken. Planen är att skejtparken ska stå klar före sommaren.

LÄS ÄVEN: Kampen för en kickbikepark lever i Tallkrogen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De förbjuder Monopol på stor brädspelsfest

Nyheter "Monopol bygger på sadism" Brädspel är ball! Så pass poppis är det med tärningar, pjäser, kort och spelplaner, att brädspelen nu fått en egen dag. Och den ska firas i Skarpnäck. Men inte med Monopol. Monopol är för sadister.söndag 22/4 9:10

Örby IS vill locka barn från Östberga

Nyheter Gratis fotbollsträningar hela sommaren Nu ska Östbergabarnen bli en del av Örby IS. Nästa helg drar klubben igång gratis prova på-fotboll på Lisebergs IP.fredag 20/4 13:33