Foto: Daniel Sjöberg

Whiskykännaren som kämpar mot de gamla fördomarna

Susan Stenström kämpar inte bara för whiskyintresset i Enköping. Hon slåss även mot fördomarna i en värld dominerad och bevakad av män.

  • Publicerad 15:32, 20 apr 2017

– Många tycker fortfarande att det är konstigt med en tjej som gillar whisky.

I november 2015 berättade Ena-Håbo Tidningen om Enecopia Whisky Academy. Den då nyfödda klubben hade som mål att nå hundra medlemmar ”inom en framtid.” Kort därefter räknade man in 92 personer i samband med sin första provning. Nu är medlemsantalet uppe i närmare 160.

– Det fanns ingen allmän klubb så vi startade och det gick fort, säger Susan Stenström.

Cirka tio procent av medlemmarna är kvinnor. Att kvinnorna är få är ingen överraskning. I en värld där uttryck som Single Malt och Blended är vardag är kvinnor ovanliga inslag. Susan har känt av det där många gånger.

– Det är många duktiga tjejer i Sverige som håller på med whisky, men på mässorna händer det, allra helst framåt småtimmarna, att det är någon karl som ska berätta hur det ligger till.

Är det någon som hör hemma bland flaskorna med det åldrande innehållet så är det Susan.

– Jag tyckte om det väldigt tidigt. Jag tycker om hela konceptet med destillerier. Det är som att besöka en vingård. Jag jobbade på Friiberghs Herrgård och byggde upp ett Whiskykoncept där, något jag fick slåss för för ägaren var väldigt konservativ. ”Du kan inte göra det. Du är tjej.” Men till slut ledsnade han väl, säger Susan som nu jobbar på Fagerudd Konferens och alltså gör sitt bästa för att sprida sin kärlek till den bärnstensfärgade drycken i Enköping.

– Det fanns ett uppdämt behov. Och alla får vara med. Nybörjare som nörd och vi vill ha med tjejer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Skottlossning på E18 i Enköping

Nyheter Tre ynglingar har gripits sedan polis jagat en stulen bil i Enköping på E18 under måndagskvällen. Två skott avlossades vid gripandet. – Polisen drog sitt tjänstevapen och sköt, säger vittnet Torbjörn...måndag 22/1 21:38

Hovrätten skärper Enköpingsbons dom

Nyheter Hovrätten skärper tingsrättens dom mot Enköpingsbo.fredag 19/1 13:28