När Joakim Nätterqvist var pappaledig började han lära känna sidor av Gamla stan som sällan blir synliga för turisterna. ”Det är som ett eget litet samhälle”, säger han. Foto: Katja Annola

Han ställer upp för Gamla stan

När Joakim Nätterqvist flyttade till Gamla stan hade han inte ens kommit in på scenskolan. I dag är han Arn med hela svenska folket men också en engagerad förälder och lokalpatriot med fotbollslag och teaterkurser för ungdomar i stadsdelen.

Han har bott i de medeltida kvarteren i snart 18 år, men det var först när skådespelaren Joakim Nätterqvist blev pappa som han började upptäcka de gator och gränder som turisterna missar.
Det var när han gick runt med barnvagnen och senare jagade ungarna längs kullerstensbackarna som han lärde känna sina grannar, träffade andra föräldrar och verkligen blev en del av det han kallar ”den lilla byn”.
– Det är som ett eget litet samhälle. Samtidigt passerar hela världen här. Men vi som bor här vet var vi ska gå för att undvika turistströmmarna, säger Joakim Nätterqvist.
Han uppskattar närheten i Gamla stan, att barnen kan gå till skolan eller diskot på egen hand, att gatorna är tomma på trafik och att kaféägarna känner igen ungarna och håller ett öga på dem.
När hans söner, som i dag är nio och tio år gamla, blev stora nog för att intressera sig för fotboll gick han och några föräldrar samman och startade ett eget lag.

Vill hjälpa
I stället för att skjutsa till och från idrottsplatser flera gånger i veckan ordnar de själva fotbollsträningar på skolgården runt hörnet.
– Jag brukar ha en hel del konditionsträning, så när jag kommer vet de att det blir jobbigt. De är ett gäng som håller på med sporten. Det är skönt att veta att de inte bara dräller på stan.
Själv har Joakim Nätterqvist vuxit upp ute på landsbygden. Båda föräldrarna är hoppryttare som har drivit stuterier och ridskolor.
Deras arbete med ”hästtjejerna” och de andra ridskoleungdomarna tror Joakim har inspirerat honom att själv i vuxen ålder engagera sig i ungdomsverksamhet.
Sedan flera år tillbaka jobbar han med unga på Mäster Olofsgården, en mötesplats för barn- och ungdomar i Gamla stan, som bland annat driver en av Stockholms äldsta fritidsgårdar.
– De frågade i flera år om jag inte skulle vara med och gör en levande julkalender. Sen en jul när jag var hemma och hade en lucka så kastade jag mig in i det. Mina föräldrar har alltid stöttat mig och jag kände att jag ville ge tillbaka av det engagemanget.
Tanken är inte att drilla nya scenskolestudenter. Snarare är Joakim Nätterqvists förhoppning att teatern kan hjälpa ungdomarna att utvecklas och att lära sig att uttrycka sina känslor.
Han försöker att lägga mycket tid på Mäster Olofsgården när han är hemma. Samtidigt betyder livet som frilansande skådespelare en hel del resor.
Under våren har Joakim Nätterqvist turnerat med farsen ”Nu är det klippt” som spelats i 40 städer, från Ystad till Piteå.
– Vi har gjort 52 föreställningar nu så jag har varit borta väldigt mycket. Men så är det när man inte jobbar på en institution. Frilansar man så ser det ut såhär.

Fångarna på fortet
Nu väntar ett antal auditions, en inspelning av ”Fångarna på fortet”, ”lite film och tv”, en invigning av Lödös museum och så fortsatt arbete på Mäster Olofsgården.
Drömmen är att det ska startas en scen i Gamla stan där musik- och teaterlivet kan få fäste.
– Det saknas verkligen. Jag skulle gärna se riktiga klassiker sättas upp här, säger Joakim Nätterqvist, som i övrigt verkar tycka att det mesta man kan begära av livet finns just här.

Fakta

Joakim Nätterqvist
Ålder: 37 år.
Bor: Gamla stan.
Familj: Sambo, två barn och hunden Snuttan.
Gör: Skådespelare, musiker och pedagog.
Bästa med Gamla stan: Att jag har min familj här.

3 Gamla stanfavoriter
Grill Ruby, Österlånggatan. Det kostar en del men det är alltid bra mat och trevlig personal.
Christoffers blommor, Kåkbrinken. Blomsterhandeln där det alltid är trevligt och skojigt.
Riddarhuset och Riddarholmen. Här finns oväntade och fina miljöer mitt inne bland trafiken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.