Med hjärtat på Söder

Konstnären Hasse Lindroth och redaktören Per Cornell har växt upp i samma Söderkåk. Nu har de, tillsammans med fotograf Karin Nilsson, gjort en bok tillsammans. I boken visar Hasse Lindroth upp sina Stockholmsbilder, med fokus på Södermalm och Gamla stan. Vi bad Hasse, Per och Karin ge sin bild av Söder.

  • Publicerad 09:15, 26 okt 2013

Hasse Lindroth

Jag är uppvuxen på Tjärhovsgatan 18 här på Södermalm. När jag föddes, 1938, var småbarn inte välkomna i huset, så mamma smugglade in mig i en tvättkorg.

Jag lekte mycket på gården. Den var lika liten då, men istället för planteringar och utemöbler fanns här en piskställning och två soptunnor.

Det var en fattig uppväxt, men vi hade det nog ganska bra ändå. Mina föräldrar bjöd ofta in till roliga fester, med stans konstnärer och författare. Vi bodde i en fyrarummare. Jag hade kompisar som bodde fem personer i en etta med vedspis.

Det går inte att jämföra dagens Södermalm med hur det var när jag växte upp. På min tid var det här verkligen fattigsöder. Det var tuffa tider, och absolut inget jag saknar.

Mina målningar kan uppfattas som karga, men det är så jag upplevde söder som liten kille, då vi rände runt mellan olika ödetomter och lekte med det vi kom över. Idag är allt så fixat och färdigt att till och med lekplatserna är uppstyrda. Barnen vet precis var de ska klättra. Barn i dag har inte alls samma chans att testa livet, och jag tror att de missar något.

Men det är inte bara lekplatserna som är uppstyrda. Hela Södermalm är planerat. Idag ska till och med den minsta lilla jordplätt odlas upp med blommor som stämmer överens i färg.

Men jag gillar att Söder utvecklas. Jag är ingen nostalgiker, utan tycker det är kul med alla nya butiker och krogar. Men ibland funderar jag över generationsväxlingen. Du kan gå på Götgatan en fredag eftermiddag och 98 procent av dem du möter är under 30 år. Jag undrar faktiskt var de bor och jobbar.

 
Per Cornell

Man kan säga att jag växte upp i Lindroth-land. Jag föddes 1975, alltså samma år som Hasse började med sina Stockholmsbilder. Det är ett stillsamt, ensligt Söder som syns på bilderna – långt från bilden av Söder som den självklara platsen dit alla åker till när de vill festa, shoppa eller äta på coola restauranger. Hasses bilder visar en helt vanlig stadsdel, som inte är särskilt trevligt, men inte särskilt otrevlig heller.

Jag bodde också på Tjärhovsgatan 18. När jag växte upp hade Hasse sedan länge flyttat hemifrån, men hans mamma bodde kvar och vi barn ringde ofta på dörren och frågade om vi fick komma in en stund.

Den största förändringen som Söder genomgått är nog att de gamla spår- och hamnområdena försvunnit. Under min uppväxt var Södra stationsområdet ett tomt spårområde, nu är både det och Hammarby sjöstad fyllt med nya byggnader och människor.

Det är i grunden något positivt, och en naturlig utveckling i en stor stad - men jag saknar verkligen de gamla tegelröda industribyggnaderna. Tänk om de fått stå kvar, och förvandlats till bostäder. Det hade blivit så coolt. Och legat helt rätt i tiden just nu.

Det bor 120 000 människor på Söder, och att ge en bild av stadsdelen är omöjligt. Söder är långt ifrån så endimensionellt som det ofta framställs.

 
Karin Nilsson

Jag kom hit för ungefär fyra år sedan. Jag är uppvuxen i Säffle, men flyttade till Stockholm för att börja jobba. Jag kom hit med absolut inga förväntningar. Jag hade ingen bild av hur Stockholm skulle vara – och visste inte heller någonting om Södermalm.

Eftersom jag jobbat som fotograf för Södermalmsnytt har jag lärt känna Södermalm utifrån många olika perspektiv. Tvärtemot vad många verkar tro, så befolkas stadsdelen inte enbart av hipsters.

Tyvärr är det oftast den bilden av söder som förmedlas. Jag vet att det finns en stor blandning av olika människor här, men det är inte alltid att det syns. Det händer att jag, när jag är ute och rör mig på gatorna, undrar var alla dessa människor är.

Alla har rätt att skapa sig en egen bild av sin stadsdel. Det går inte att säga vad som är rätt eller fel, eller peka ut några specifika egenskaper som är typiska för Södermalm, eftersom det är så lätt att bli fördomsfull. Däremot är det svårt att få tag på bostad här.

Min bild av söder är att det är en avslappnad stadsdel, med en tydlig personlighet som skiljer den från övriga innerstadsdelar. Det är helt enkelt lugnt och skönt här.

Det här gäller saken

Den nya boken ”Stockholm i ljus och svärta” ges ut 30 oktober av Carlsson Bokförlag. Boken bygger på Hasse Lindroths Stockholmsskildringar, med text av Per Cornell och fotografier tagna av Karin Nilsson.

Samtidigt är Hasse Lindroth aktuell med ny utställning som pågår den 2 till 17 november på Nationalgalleriet, Skomakargatan 3, i närheten av Stortorget i Gamla stan.

Konstnären Hasse Lindroth är 75 år och bosatt i Gamla stan.

Per Cornell är 38 år, bosatt på Södermalm och arbetar som redaktör, och har tidigare varit reporter på Södermalmsnytt.

Karin Nilsson, 29, är frilansfotograf och ofta anlitad av Södermalmsnytt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.