”Graffiti kan öppna vårt medvetande”

 Nu är graffitiväggen vid Hangaren återuppbyggd igen. Varje helg kan vem som helst komma hit för att måla och byta tips med andra. Att be­hovet av en laglig plats att måla på är stort märktes förra fredagen när Botkyrkas inställning till konstformen hyllades på ”Walls of fame”. – I bästa fall kan graffiti öppna folks medvetande, menar Albybon Martin Barra

  • Publicerad 09:45, 9 aug 2013

Vid Hangaren nere vid vattnet i Alby hänger spraylukten tung i den varma eftermiddagsluften. I några solstolar slappar människor medan de ser på när de världskända graffitikonstnärerna MadC från Tyskland, svenske KAOS och Bates från Danmark målar. Det är Riksteatern och Graffitifrämjandet som drar igång sin turné ”Walls of fame”.
– Vi vill tacka modiga städer som går graffiti till mötes. Botkyrka och Subtopia har hela tiden varit öppna och positiva, säger Shora Dehnavi från Graffitifrämjandet som sedan ska ta ”Walls of fame” till Nyköping, Karlstad, Göteborg och Malmö.

I Stockholm, däremot, är ­inställningen till graffiti hård. Det råder nolltolerans och enligt stadens policy är klotter och graffiti är inkörsporten till kriminalitet och drogmissbruk. Här vid Hangaren är det inte många som håller med och de flesta har rest långt för att få utöva sitt intresse.
– Jag har varit intresserad av gatukonst länge, men det är först nu i sommar som jag fått chansen att verkligen prova på, säger Lisann Grünewald.
Hon har åkt ända från Åkersberga och står vid planket och övar sig på att göra bokstäver.
– Jag vill utveckla min konst och det går inte att göra på ställen där det är olagligt att måla. Då finns det inte tid, säger Lisann.
Lite längre bort står Albybon Martin Barra och tittar på KAOS skapande.
– Jag står för att man ska få måla var som helst, men jag tycker att den lagliga väggen är fantastisk. Här behöver man inte vara stressad för att polisen ska komma. Här finns det chans att förverkliga sina idéer. Jag kommer komma hit hela tiden och måla själv, säger han.

Martin började med graffiti för fyra år sen och har numera slutat måla på olagliga ställen.
– Samtidigt tycker jag att alla ska ha rätt att få synas i det offentliga rummet. Jag tvingas ju se photoshoppade reklambilder på modeller varje dag från företag som jag inte gillar. Det här är mitt uttryckssätt och när gatukonst är som bäst kan det öppna ögonen på folk och få en att tänka till, säger Martin.
Shora från Graffitifrämjandet håller med:
– Visst, det finns de som tycker att det här är asfult, säger hon och pekar mot planket.
– Men graffiti är en konstform och det handlar inte om vad som är fint och fult, säger Shora.
Bland besökarna idag sticker 68-åriga Sibylla Nohrborg ut. Hon går runt och fotar målningarna med sin mobil.
– Jag älskar gatukonst. Jag fotar det jag ser och lägger upp på Instagram, berättar hon.

Intresset för graffiti och gatukonst väcktes när hon som nybliven pensionär åkte till London och gick en graffitivandring.
– Det öppnade ögonen på mig. Sen har jag gått en kurs i graffiti och en i stencilart. I höst ska jag gå en kurs för folk över 65, berättar hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.